Tužna sudbina vinskih podruma u Pomoravlju

Vinski podrumi u Pomoravlju, simboli rodnih vinograda, bogatih berbi i dobrog vina sa početka i polovine 20.veka, dožveli su tužnu sudbinu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.04.2017.

12:44

Tužna sudbina vinskih podruma u Pomoravlju
Foto: Thinkstock

Na putu tranzicije i privatizacije oni su opustošeni i opljačkani.

Projektovali su ih nadahunuti arhitekte, gradili odabrani neimari, pomagali vinogradari, zadrugari, a neki od njih, na primer u Jagodini, pretvoreni su javni toalet, izjavio je danas Tanjugu, bivši upravnik a sada čuvar Podruma "Navipa" u Crkvencu kod Svilajnca Miroljub Spasojević.

Jagodinski podrumi, u samom administrativnom centru grada, oko 200 metara od zgrade Skupštine grada, Pomoravskog upravnog okruga, Policijske uprave, opljačkan je do golih zidova, a u nekadašnjim pogonima i kancelarijama smeće je do kolena.

"Jagodinski podrum, u centru grada pronosio ju slavu Svetozareva i Jagodine sa nadaleko čuvenom Jagodinskom ružicom u višemilionskoj tiraži. Danas je opljačkan, a njegova trpezarija je pretvorena u javni toalet", rekao je Spasojević.

"Jovački podrum" u selu Jovcu kod Chuprije, najstariji u Pomopravlju "čudo arhitekture, dika i ponos vinogradara i vinara" u kome se točilo svetski poznato, i na kraljevskim dvorima služilo "Jovačko crno", sada je oronula ruina, krov propao a nalazi se u centru sela, kaže Spasojević.

U selu Oreovica u Žabarskom vinogorju, takođe, velelepni podrum, opustošen i opljačkan, odneta je ulazna, teška metalna kapija, a sa punilice za tri hiljade boca, kradljivci aparatima seku deo po deo i odnose.

Uz to odneti su kablovi iz zidova i metalni krov, dodao je on.

"Najezda vandala u Srbiji, pustoši sve pred sobom a i sve je prepušteno, posebno ono što je nekada bilo državno i društveno, na milost i nemilost", dodao je Spasojević.

On je istakao da je još jedino sačuvan Podrum "Navipa", koji je u stečaju, u Crkvencu a bio je jednom na licitaciji i nije prodat.

Podrum je sagrađen 1929. godine, sagradili su ga ovdašnji vinogradari i zadrugari.

Iako ne radi, u njemu se okupljaju vinogradari o Svetom Trifunu, u vinskoj sali, čuvaju tradiciju, a 21 godinu traje i likovna kolonija "Crkvenačka paleta" koja okuplja umetnike iz Srbije i inostranstva, zaključio je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: