Monsantu ostaje da gleda, rađa se novi GMO div

Dogovor vredan 43 milijarde dolara koji će spojiti kinesku Čajna nenšnel grup i švajcarsku Singentu, stvoriće mega biohemijsku kompaniju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

14:12

Monsantu ostaje da gleda, rađa se novi GMO div
(Foto: Thinkstock.com)

Poslednjih nekoliko nedelja, dogovor je bio na stolu vlasti EU i SAD i konačno je odobren. Kada se konačno sve završi, biće to najveća inostrana investcija Kine. Osim toga. stvoriće se najveći svetski div u tom sektoru, a biće u rukama SAD, Nemačke i Kine. U Monsantu, kojima će ovo biti rival, trebalo bi da brinu.

Stručnjaci na ovo spajanje gledaju kao šansu za Kinu da stekne dragocene tehnologije kada je u pitanju seme i tako lakše prehrani svojih 1, 3 milijarde stanovnika, posebno u vreme kada srednja klasa počinje da se širi.

Kina se u velikoj meri oslanja na uvoz hrane, ona je veliki uvoznik soje i sedma po uvozu kukuruza.

Dogovoru se snažno protive domaće organizacije i udruženja koja se bore protiv GMO. Posebno jer je zemlju zadesilo nekoliko skandala, među kojima je i onaj sa zaraženim mlekom.

Peking ima u planu da odvoji ogromne svote za rast poljoprivrede, a videćemo koliko će ova akvizicija pomoći u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: