Kad mleko padne 36%, a gađaju vas poljske jabuke

U trenutku kada joj stanje u poljoprivredi, najblaže rečeno, nije bilo jednostavno, Slovenija je rešila da se uhvati u koštac s problemima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.04.2017.

16:39

Kad mleko padne 36%, a gađaju vas poljske jabuke
(Foto: Thinkstock.com)

S jedne strane, davili su se u mlečnoj krizi, a s druge su ih "gađale" jabuke iz Poljske.

Mleko im je glavni proizvod, i jasno je da bilo kakvo talasanje u ovim vodama i te kako može da uzburka stanje kod slovenačkih farmera.

"Našim poljoprivrednicima nije bilo lako, prihodi su bili dosta niži nego prošle godine, imali smo i ledenu zimu, a i sama cena mleka je bila niža“, kaže Tanja Strniša, državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede novinarima iz Srbije koji su posetili to ministarstvo u organizaciji NLB grupe.

Kako nam je ispričala, cena mleka pala je čak 36 odsto kod farmera, odnosno proizvođača, dok je kod trgovaca ostala ista.

Upravo ih je mlečna kriza opomenula da nemaju efikasna rešenja u lancu proizvodnje, pa je ministarstvo počelo da traži i druga tržišta pored regiona i EU.
Foto: B92 (Tanja Strniša)
Da bi se rešili nepoštene prakse - da u lancu proizvodnje uvek najgore prođu najslabiji, Slovenija je uvela i instituciju ombudsmana - osobu koja štiti interese proizvođača u odnosu s trgovcima.

"Po sadašnjem zakonu on nema pravo da izriče bilo kakve mere, i to je upravo najveća slabost – što nema ovlašćenja da deluje odmah“, rekla je ona i dodala da se radi na izmenama zakona kojima će pokušati to da promene.

Osim ombdusmana, Slovenija ima još jedan način kojim brani svoje proizvode - promocije.

"Da ne bismo imali poplavu uvoznih proizvoda koji su jeftini, a nisu kvalitetni, jedna od strategija je i ukazivanje na prednosti kupovine domaće robe, ali i na njen kvalitet i trebalo bi tim dobrim omogućiti udeo na tržištu“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

"Ne možemo reći "jedite slovenački hranu, jer je takva vrsta promocije zabranjena u EU, ali smo išli u drugom pravcu i ukazivali smo na kvalitet slovenačkih proizvoda. Dakle, obratite pažnju na lokal", navodi marketinški stručnjak Štefi Videčnik.

Ta kampanja im je posebno bila važna kada je Zapad uveo sankcije Rusiji, pa je zbog ruskog embarga mnogo proizvoda završilo u Sloveniji.

"Naša proizvodnja jabuka je kao ceo poljski izvoz za Rusiju...Kada su nam došle jabuke iz Poljske, poručivali smo građanima da ne jedu jabuke koje su prešle toliki put“, kaže ona.

Za promociju domaćih namirnica ministarstvo poljoprivrede izdvojiće tri miliona evra. Koliko im uspeva da okrenu situaciju govori činjenica da sada 66 odsto ljudi želi da jede slovenačku hranu i da sada potrošači više čitaju deklaracije.

Iako ga plate skuplje, svaki drugi Slovenac spreman je da kupi domaći proizvod.

Da bi pomogla poljoprivredi i bila što konkurentnija, Slovenija subvencioniše i organsku proizvodnju.

Uskoro više o tome na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: