Kako da parcelu uvećate do čak 300%

Njive u Srbiji su usitnjene i prosečna površina u jugoistočnom delu zemlje je 0,15 hektara, zbog čega je neophodno ukrupnjavanje parcela.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.04.2017.

13:20

Kako da parcelu uvećate do čak 300%
(Foto: Thinkstock.com)

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević je na konferenciji o unapređenju komasacije poljoprivrednog zemljišta rekao da je ukrupnjavanje njiva koje se od 2013. godine sprovodi u šest opština pokazalo da su parcele uvećane od 40 do 300 odsto.

"Male njive nepravilnog oblika su uvećane, što je omogućilo da se poveća proizvodnja i smanje troškovi za oko 20 odsto", rekao je Stanojević.

Dodao je da je napravljena i putna infrastruktura i kanali za odvodnjavanje, a parcele su postale pogodnije za investicije u poljoprivrednu proizvodnju.

Investicija u ukrupnjavanje parcela se, prema njegovim rečima, ne vraća u kratkom već u srednjem roku, ali i pored toga se isplati. Stanojević je rekao da je naredni posao da se napravi pravni okvir za komasaciju i donese novi zakon, a posle toga započne pripajanje njiva i u svim opštinama.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da su u prvoj fazi komasacije, uz pomoć zemalja EU i Nemačke, sa četiri miliona evra finansirani projekti u šest opština, a da Nemačka sada sama sa tri miliona evra finansira ukrupnjavanje poljoprivrendih parcela.

"Pripajanje parcela je značajno za poljoprivrednu proizvodnju i Nemačka može svoje modele da primeni u Srbiji", rekao Ditman.

Pilot-projekti spajanja poljoprivrednih parcela započeti su u opštinama Paraćin, Boljevac, Knjaževac, Svrljig, Pirot, Negotin i Žitorađa.

Član Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Milija Miletić, koji je bio predsednik opštine Svrljig u vreme kada je započeta komasacija u toj opštini, rekao je da je komasacija pokazala dobre rezultate i da je urađena u jednom selu te opštine, a da nedostaje novac da se nastavi.

"Ukrupnjavanje se sprovodilo dobrovoljno, a poljoprivrednici koji su uvideli kakve su prednosti sada traže da se nastavi", rekao je Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: