"Kina nam je pružila ruku, mi samo da odgovorimo"

Ministar poljopivrede Branislav Nedimović najavio je da će krajem aprila u Srbiji boraviti direktor Uprave za bezbednost hrane NR Kine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

16:17

(Foto: Thinkstock.com)

S njim će biti potpisan Memorandum o bezbednosti hrane, što će omogućiti izvoz mesa i drugih poljoprivrendih proizvdda u tu zemlju.

On je, u izjavi za Tanjug, kazao da će taj dokument pružiti mogućnost da se pored određenih vrsta mesa, za koje imamo sertifikate, izvoze i drugi poljoprivredni proizvodi kao što su mleko i mlečne prerađevine.

Prema njegovim rečima, Kina nam je pružila ruku i nama ostaje da se izborimo da kapaciteti budu spremni u okviru Uprave za veterinu i zaštitu bilja odgovorimo na sve zahteve, a sve to u korist naših privrednika.

Nedimović je ranije kazao da Srbija ima tri sertifikovana objekta za proizvodnju junećeg, jagnjećeg mesa za Kinu i da kompanije đurđević, Neoplanta i Juhor čekaju zvaničnu objavu kineske Agencije za bezbednost hrane.

Politika podseća da je o plasmanu junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu počelo da se govori pre više od godinu dana po povratku premijera Aleksandra Vučića iz posete toj zemlji.

I pored skeptičnih komentara da će za Srbiju to biti praktično nemoguća mesija, Nedimović je istakao da je zaključenje ovog posla na pomolu. U međuvremenu, kako je kazao, dogovoreno je da se saradnjaa proširi na izvoz mlečnih proizvoda i više naših kompanija je zainteresovano za taj posao.

Srbija je jedan od 16 partnera Kine u okviru modela saradnje te zemlje sa državama centralne i istočne Evrope. Da li će Srbija isrkostiti novu izvoznu šansu zavisi pre svega od količina koje možemo da isporučujemo i kontinuitetu, navodi Politika.

Ovi naizgled lako ostvarivi ciljevi pokazali su se često kao nepremostivi problemi u slučaju sa izvozom za Rusiju, podseća list. Nedimović je, s tim u vezi, ukazao da je Srbija subvencije usmerila u ovaj sektor stočarstva i da se nada da će u narednom periou takva politika dati bolje rezultate.

Prošle godine Srbija je proizvela 77.000 tona junećeg mesa, što je, kako konstatuje Politika, istorijski najlošiji rezutat, koji je posledica višegodišnjeg lošeg stanja u poljoprivredi. Podseća se i da je 1986. Srbija imala proizvodnju od 142.000 tona ove vrste mesca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: