"Kralj šećera" bez šećerana - Austrijanci kupili

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je austrijskoj kompaniji Agrana da preuzme srpski Sunoko, koji je u vlasništvu Miodraga Kostića.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.03.2017.

12:44

Foto: Tanjug

Komisija je u saopštenju navela da je u postupku utvrđeno da tom prodajom neće biti narušena konkurencija na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, kao i proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbiji.

“Privredno društvo Agrana Beteiligungs prisutno je na tržištu Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina”, navodi se u saopštenju i dodaje da ta kompanija nije prisutna na tržištima – proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Srbiji.

Austrijski koncern za proizvodnju šećera, skroba i voća Agrana objavio je sredinom prošle godine da namerava da preuzme većinski deo srpskog proizvođača šećera Sunoko.

Kostić se posle ove prodaje lako može pojaviti u konkurenciji za kupovinu šećerana koje je na prodaju ponudio Helenik šugar, jer više nema ni formalnu prepreku zvanu - koncentracija kapitala.

Time bi trka za šećeranama u Crvenki i Žablju postala još zanimljivija nego do sada, s obzirom na to da su kandidature za njih već istakli Petar Matijević, kao i jedna hrvatska i francuska kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: