I Al Dahra u redu za PKB - kome će srpska zemlja?

Za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) zainteresovani su investitori iz Srbije i sveta, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

08:57

I Al Dahra u redu za PKB - kome će srpska zemlja?
Foto: Thinkstock

Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) dostavilo je jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, NR Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije, navodi Ministarstvo privrede.

"Pisma o zainteresovanosti nisu obavezujuća, niti nedostavljanje pisama o zainteresovanosti na bilo koji način eliminiše mogućnost učestvovanja u daljem postupku", navodi se u saopštenju Ministarstva, koje je, nakon prenosa akcija na Republiku Srbiju, sprovelo postupak prikupljanja pisama.

Kako se dodaje, Ministarstvo privrede će u narednom periodu, ceneći procenu vrednosti kapitala, imovine i obaveza PKB datu na dan 31. decembar 2016. godine (koju treba da dostavi PKB), strateški značaj firme, kao i iskazano interesovanje investitora, predložiti Vladi najoptimalniji način za privatizaciju, što može da bude prodaja kapitala, imovine, strateško partnerstvo ili kombinacija navedenih modela.

Nakon odluke Vlade Republike Srbije o načinu privatizacije, Ministarstvo privrede će objaviti javni poziv u roku koji zavisi od niza aktivnosti koje prethode, a koje su različite za svaki model privatizacije.

Zainteresovana lica će potom moći da dostave svoje prijave, bez obzira da li su u postupku prikupljanja pisama o zainteresovanosti dostavili isto.

Podsećanja radi, kako u prethodnom privatizacionom postupku nije bilo zainteresovanih kupca imovine PKB, akcije u vlasništvu Grada Beograda prenete su prošle godine na Republiku Srbiju, čime je otvoreno više mogućnosti za izbor i primenu najoptimalnijeg načina privatizacije, jednim ili kombinovanjem više raspoloživih i modela privatizacije koji se, u skladu sa zakonom, primenjuju kod preduzeća u vlasništvu Republike Srbije.

Ministarstvo privrede je početkom godine, u cilju konačnog rešavanja statusa PKB-a i njegove pripreme za privatizaciju, obrazovalo i Radnu grupu koju čine predstavnici te kompanije, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, sa zadatkom da pripremi izveštaj za Vladu RS, koji bi obuhvatio analizu podataka i predloge potrebnih aktivnosti radi obezbeđivanja uslova za nesmetano poslovanje PKB.

PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi, koje zapošljava 1.782 radnika, od kojih 120 u zavisnim preduzećima.

Ratarsku proizvodnju organizuje na 20.500 ha obradivog zemljišta i ima oko 23.000 grla stoke. Protekle godine proizvela je 60 miliona litara mleka, od čega je oko 56 miliona litara prodato.

PKB učestvuje sa 10-12% u ukupnoj količini proizvedenog mleka u Srbiji i sa 53% u snabdevanju tržišta Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: