Zašto nam je brokoli otišao na 700 RSD

Hladno vreme u Evropi izazvalo je nestašicu zelene salate, ali i drugog povrća kao što su plavi patlidžan, artičoke i brokoli. Očekivano, cene su otišle u nebo.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.02.2017.

16:16

Zašto nam je brokoli otišao na 700 RSD
(Foto: Thinkstock.com)

Mnoge evropske zemlje uvoze povrće iz južne Španije, koja je uvek ranije garantovala sigurnu isporuku ovog povrća tokom zime.

Nestašica nekog povrća je otišla toliko daleko da su se potrošači žalili na društvenim mrežama koristeći haštag #courgettecrisis.

“Južna Španija je riznica za celu Evropu tokom zime. To omogućava njena topla i suva klima, gotovo pustinjska”, rekao je jednom prilikom Entoni Gardiner, jedan od dobavljača supermarketa širom Evrope.

Ali ove zime bilo je drugačije.

“Bilo je strašno nevreme”, kaže Gardiner.

“Uoči Božića za četiri dana smo imali količinu padavina koliko i London za šest meseci. Bio je to potop. Mnogi usevi su uništeni”, priča on.

Hladan talas koji pogađa Evropu od početka godine samo je pogoršao stanje.

“Imali smo snega na plaži. U takvim uslovima biljke ne mogu da rastu, što se sada vidi na policama”, rekao je.

Prema podacima CNN, snabdevanje povrćem iz tog regiona sada je 40 odsto manje

Neki marketi u Evropi čak ograničavaju količinu povrća koju kupci mogu da pazare, a cene su naravno, naglo skočile.

I to ne samo salate. U Srbiji se cena brokolija kreće od 500 dinara, pa do čak 700 u pojedinim supermarketima u prestonici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: