Počelo je: Rataru zbog duga oduzeto 6 jutara VIDEO

Mnogi poljoprivrednici imaju problem sa dugovanjima za doprinose. Država je počela da popisuje imovinu i da oduzima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2017.

08:32

Počelo je: Rataru zbog duga oduzeto 6 jutara VIDEO
(Foto: Thinkstock.com)

U Vojvodini je zabeležen slučaj gde je jednom rataru oduzeto šest jutara zemlje.

“Jedan poljoprivrednik nam se obraćao da mu pomognemo, problem je možda i u njemu što nije sproveo onaj savet koji smo mu mi dali – nije postupio kako treba. Nagomilalo mu se mnogo sredstava, duga..”, priča Kiš Arpad, predsednik Seljaka Subotica.

Ukratko, problem je nastao 2005. godine, kada je uveden PDV i otada se nisu dostavljali kvartalni čekovi da se doprinosi uplaćuju. Arpad kaže da je svaki poljoprivrednik jednostavno mislo da je to mnogo jednostavnije, odnosno da je dug otpisan.

“Tako da je i kod ovog našeg slučaja poljoprivrednik računao da nema dugovanja, da država ne traži. Stvorio se neki vakuum, gde nije bilo jasno šta je sa PDV. Tako se njemu stvorila glavnica na koju se nakupila velika kamata. Zbog te kamate on je stvoro problem jer nije hteo da plati kamatu, nije ni zahteve podnosio kako treba, nije se obraćao organima Poreske uprave i dopise i rešenja sva je zapostavljao i došlo je do ovog epiloga”, kaže Kiš.

Dodaje da je problem kod sprovođenja ovog zakona što komunikacija nije na adekvatnom nivou.

Problem se tu ne završava, jer cena ovih šest jutara premašuje njegova dugovanja. I konačno, ovo nije usamljen slučaj.

Šta dalje, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: