Na rubu opstanka: Besni prskaju mlekom u prahu

Proizvođači mleka iz raznih evropskih zemalja poprskali su danas zgradu EU u Briselu mlekom u prahu, u znak protesta zbog krize u njihovom sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

16:23

Na rubu opstanka: Besni prskaju mlekom u prahu
Foto: Thinkstock

Mnogi proizvođači mleka dovedeni su skoro do bankrotstva zbog sve nižih cena otkupa mleka i povećanja troškova proizvodnje.

Tokom prošle godine evropska komisija odobrila je mere za podršku, ali mlekari trenutno brinu da će puštanje zaliha mleka u prahu u promet dodatno iskomplikovati njihovu situaciju.

EU je pre dve godine odustala od komplikovanog sistema proporcionalnog udela, dozvoljavajući povećanje proizvodnje u vreme kada su sektor pogodile sankcije protiv Rusije, nakon kojih je ona zauzvrat zabranila uvoz hrane proizvedene u EU.

"Naši farmeri su toliko pogođeni krizom da samo stvarno povećanje cena i dugotrajna stabilnost tržišta mogu spasiti proizvodnju mleka u EU od izumiranja", rekao je vođa Evropske alijanse proizvođača mleka Ervin Šopges.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: