Kad bi svaki Kinez pojeo po jednu srpsku šljivu...

Kineski ministar poljoprivrede Han Čangfu i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisali su memorandum o razumevanju i saradnji u poljoprivredi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

14:51

Kad bi svaki Kinez pojeo po jednu srpsku šljivu...
(Foto: Thinkstock.com)

Čangfu je rekao da je došao u Srbiju da bi započeo realizaciju izjave o strateškom partnerstvu predsednika Kine Si Đinpinga i premijera Srbije Aleksandra Vučića potpisane, juna prošle godine.

"Sarađivaćemo u investicijama u poljoprivredu i tenološki razvoj, i ohrabrivaćemo naša preduzeća da dođu u Srbiju", rekao je on.

Dodao je da će podsticati kinesku akademiju da sarađuje sa zemunskim Instiutom za kukuruz, koji će Čangfu posetiti.

Čangfu je rekao da Kinezi jedu šljive i da je čuo za rakiju šljivovicu, odgovarajući na izjavu Nedimovića da bi Srbija mogla da proda Kini celokupnu proizvodnju šljiva.

"Ako bi svaki Kinez pojeo samo po jednu šljivu, naša proizvodnja bi se u Kini potrošila za šest dana", rekao je Nedimović.

Ministar je najavio posetu delegacije kineskih privrednika prerađivačima voća i mesa u Srbiji.

"Ostaje samo još jedan korak da se završi sertifikat za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa preko naše tri klanice, a razgovaraćemo i o izvozu mleka u prahu", rekao je Nedimović.

Najavio je da će se kineskim investitorima ponuditi izgradnja industrijskog parka kod "Pupinovog mosta", na Dunavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: