Šefovi Monsanta i Bajera na raportu kod Trampa

Direktori Monstanta i Bajera sastali su se sa novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom kako bi tražili njegovo odobrenje za spajanje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

15:17

Šefovi Monsanta i Bajera na raportu kod Trampa
(Foto: Getty images)

Spajanje te dve kompanije, podsetimo, vredno je 66 milijardi dolara.

Trio se sastao ubrzo nakon Trampove prve konferencije za medije. Na sastanku je bilo reči o predstojećoj odluci američkih regulatora o spajanju te dve kompanije. Osim američkih, i regulatori EU će morati da daju zeleno svetlo.

"Izvršni direktor Bajera Verner Bauman i direktor Monsanta Hju Grant imali su produktivan sastanak sa Trampom i njegovim timom oko pitanja poljoprivrede, inovacija i investicija u budućnosti“, rekao je portparol Monstanta.

Dvojica direktora preneli su Trampu želju da zadrže postojeća i stvore dodatni broj ranih mesta u SAD.

Bajerova kupovina Monsanta nije silazila sa naslovnih strana zbog veličine i značaja takvog dogovora.

Tramp još uvek nije imenovao nekoga ko bi se bavio poljoprivredom. Taj sektor, inače doprineo je sa 985 milijardi dolara američkom BDP. Prema ponudi iz septembra akcionari Monsanta će dobiti 128 dolara po akciji u gotovini. Bajer će, prema dogovoru akcionarima Monsanta, platiti 57 milijardi dolara i preuzeti devet milijardi duga kompanije iz Sent Luisa.

Zbog mogućeg spajanja Bajera, nemačkog prozvođača lekova i hemikalija za poljoprivredu, i Monsanta, proizvođača semena, herbicida i pesticida, neke vlade, kao i lideri u poljoprivrednoj industriji su izrazili zabrinutost, pošto bi smanjenje konkurencije moglo da ugrozi poljoprivrednike.

S druge stane, zvaničnici Bajera i Monsanta kažu da će spajanje pomoći poljoprivrednicima. Bajer je poznat po aspirinu, leku za alergije "klaritinu" i "alka selceru" koji pomaže u mamurluku. Takođe proizvodi hemikalije za uništavanje korova, insekata i gljivica. Monsanto prodaje seme za voće, povrće, useve, soju, pamuk, kao i poznate herbicide. Ta kompanija je vodeća i na tržištu genetski modifikovanih organizama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: