DS: Veće subvencije i Fond za agrar

Demokratska stranka zatražila je od Vlade Srbije da poveća subvencije za poljoprivredu i da osnuje Fond za razvoj agrara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2017.

11:48

DS: Veće subvencije i Fond za agrar
Foto: Thinkstock

Preko tog Fonda, kako navode, beskamatno bi trebalo da budu kreditirani poljoprivredni proizvođači.

"Nakon novogodišnjeg slavlja vraćamo se u sumornu realnost u kojoj domaća poljoprivreda preživaljava najteže trenutke posle '90-tih godina prošlog veka", izjavio je zamenik predsednika DS Igor Salak.

Po njegovoj oceni "Vlada Srbije kao da planski uništava domaću poljoprivredu jer je već sada izvesno da će 2017. biti teža od prethodne" i da će "u posebno teškoj situaciji biti proizvodjači mesa i mleka".

"Plan DS za poljoprivredu podrazumeva povećanje subvencija i osnivanje Fonda za razvoj agrara, koji bi kroz beskamatne kredite poljoprivrednim proizvodjačima omogućio da razvijaju svoje poslovanje", rekao je Salak.

On smatra i da je "neophodn promeniti model subvencionisanja i učiniti ga delotvornijim kako bi ograničeni resursi bili što bolje rasporedjeni". "Naš cilj je da od poljoprivrede zaradjuju i proizvodjači i potrošači, kao i država kroz ubiranje poreza, a ne interesne grupe koje štiti Vlada Srbije", rekao je Salak.

On je dodao i da "Srbija u oblasti poljoprivredne proizvodnje i trgovine ima obaveze koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali među tim obavezama nije i uništavanje sopstvene poljoprivredne proizvodnje"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: