Nedimović: Nulta tolerancija za proizvodnju GMO

Ove godine povećan je za oko 120.000 hektara obuhvat državnog poljoprivrednog zemljišta koje se stavlja pod zakup i koristi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.12.2016.

15:56

Nedimović: Nulta tolerancija za proizvodnju GMO
Foto: Thinkstock

To je istakao ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimovć.

On je rekao da se izmene propisa u ovoj oblasti pripremaju kako bi se prilagodili onome što nas očekuje od septembra 2017. godine i dodao da će se zaštititi poljoprivredno zemljište u skladu sa međunarodnim standardima.

Nedimović je tokom skupštinske rasprave rekao da je u izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđen poseban "alat", odnosno uvođenje sistema za identifikaciju parcela.

Ministar je govoreći o GMO, rekao da Uprava za zaštitu bilja sprovodi permanentnu kontrolu i da su uhvaćeni i svi oni koji su ilegalno zasejali površine tim proizvodima.

"Podignute su prijave i vode postupci protiv tih lica. Ono što mogu da kažem je da će biti nulta tolerancija za proizvodnju GMO", rekao je Nedimović.

Inspekcija je, kako kaže, uradila svoj deo posla.

Govoreći o novcu za poljoprivrednu proizvodnju, ministar je rekao da se on može plasirati na dva načina - iz budžeta, odnosno kroz nacionalne mere, a drugi način je iz sredstava EU koja se očekuju u drugoj polovini 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: