Imaju "živo" povrće i osvajaju svet

Poljoprivredna kompanija Panorganic iz Slovenije za samo godinu dana doživela je velike promene.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

14:58

Imaju
Foto: Thinkstock.com

Od lanjskog lansiranja salate i povrća bez pesticida na slovenačkom tržištu prodaju su proširili u Austriji, Hrvatskoj i Bugarskoj. "Salata i povrće koji su proizvedeni bez pesticida pakuju se svakog dana i odvoze u skladišta trgovina pa su dostupni slovenačkim potrošačima 365 dana u godini.

"Budući da se prodaju zajedno sa korenjem i malo zemlje, zadržavaju svežinu, vitamine i druge hranljive materije tako dugo dok im se ne odrežu listovi ", kaže za Delo Niko Miholic iz Panorganica. Prema njegovim rečima, to je savremena proizvodnja u skladu sa principima bioponske tehnologije, koja se prema ljudima i prirodi odnosi prijateljski, isključujući upotrebu pesticida, sredstava za zaštitu bilja i genetski modifikovanog semenja. U proizvodnji ne stvara otpadne vode, a 90 odsto vode cirkuliše u sistemu, tako da nema uticaja na pijaću vodu i štetne efekte na okolinu. Tako su salate pod robnom markom Živa koje praktično još uvek rastu u domu kupca, osvojile potrošače, a sličan uspeh očekuje se i na drugim tržištima gde se Panorganic već probio sa svojim inovativnim pristupom poljoprivredi.

"Iza nas je stvarno izuzetno uspešna godina. Živa, koju smo predstavili prošle godine, trenutno se prodaje u svim većim lancima u Sloveniji, a salata i povrće van granica Slovenije prodajemo pod nazivom Life. U susednu Austriju, u Hofer, svaki dan vozimo hiljade salata i ostalih proizvoda, oni se mogu pronaći u hrvatskom Konzumu i bugarskom Kauflandu, a pregovori su još uvek u toku sa velikim trgovačkim lancima u Mađarskoj i Rumuniji ", navodi Miholic.

Povrće ne raste u vodi ili supstratu, već u tresetu. U izgradnju i opremanje staklenika uložili su 2,5 miliona evra, a investicija će im se vratiti u četiri godine. Među najsavremenijim tehnologijama koje koriste je tehnologije MGS (moving gutter sistem), koji omogućava automatsko pomeranje biljaka u žlebovima u kojima rastu. Do veličine primerene za ishranu narastu za 15 do 25 dana, zavisno od useva, klimatskih uslova i svetlu. Vodi se dodaju mikro i makro nutrijenti, a biljke se prskaju svakih nekoliko sati.

Voda se filtrira, a zatim ponovo cirkuliše, budući da je sistem zatvoren, zbog čega koriste 90 posto manje vode nego kod tradicionalnog uzgoja. Isprva su koristili vodu iz crpilišta s dubine od 10 metara, ali budući da je sadržavala previše ostataka pesticida, sada koriste potpuno čistu vodu sa dubine od 30 metara.

"Voda koja cirkuliše u našem stakleniku jednako je čista kao i ona flaširana", rekao je za Finance Mario vlasnik i direktor Panorganica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: