Traže produženje prelevmana, Rusi ne dižu rampu

Udruženje poljoprivrednika zatražilo je od Vlade Srbije da produži važenje carinske zaštite (prelevmana) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle Nove godine.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 25.11.2016.

14:23

Traže produženje prelevmana, Rusi ne dižu rampu
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, članice Asocijacije poljoprivrednika, još nisu stvoreni uslovi za ukidanje prelevmana, pre svega zbog zatvorenog ruskog tržišta za evropsko mleko.

"Takođe smatramo da je velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih farmera te nema ni približne konkurentnosti u proizvodnji. Proizvođačima mleka u Srbiji još nisu dostupna sredstva iz IPARD fondova, što ih stavlja u podređen položaj u odnosu na evropske farmere", navodi se u saopštenju.

Udruženje je ocenilo i da tržište sirovog mleka u Srbiji nije dovoljno uređeno jer još nije počela da radi Nacionalna referentna laboratorija.

"Nadamo se da će Vlada Srbije uložiti znatno više sredstava i napora u oporavak domaćeg stočarstva kako bi u skorije vreme mogli biti konkurentniji na surovom svetskom tržištu. Inače, sledi uništenje domaćeg mlekarstva", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: