Srbija na nivou EU standarda, rod izuzetan

Podizanje konkurentnosati u Srbiji je veliki zadatak svakog sektora i svakog gazdinstva od najmanjeg do onog koje proizvodi na 10.000 hektara.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 06.11.2016.

15:24

Srbija na nivou EU standarda, rod izuzetan
Foto: Thinkstock

To je istakao komercijalni direktor kompanije Viktorija logistik Goran Borčak.

"Da bi se dostigla konkurentost neophodna je vertikalna integracija od primarnih proizvođača do prerađivača. Tek ako postoji povezanost u svakoj tački od primarne do finalne proizvodnje može se izvući maksimuim" rekao je Borčak na 6. poljoprivrednom forumu "Hrana za Evropu" u Vršcu.

On je istakao je da je proizvodnja uljarica u Srbiji na nivou evropskih standarda i da je ovogodišnji rod suncokreta, soje i uljane repice 1,2 miliona tona, što je izuzetan rod.

Viktorija logistik je članica Viktorija grupe, jedne od vodećih kompanija u oblasti agroindustrije.

"Poseban problem je što mali proizvođači u Srbiji nisu organizovani i skoro i da ne postoje esnafska udruženja", rekao je Borčak.

Istakao je da je najteže prozvoditi ako se ne zna kome će se ta roba plasirati.

"Proizvodnja za poznatog kupca i ciljano tržište proizvođačima obezbeđuje dugoročnu kalkulaciju i mogućnost da planiraju investicije", rekao je Borčak.

On je dodao da Viktorija logistik prati aktuelne trendove u standardizaciju i zahteve tržišta, tako da je u proces sertifikacije uključila sve veći broj partnera od kojih otkupljuje uljarice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: