Ko ih ima ne brine - Rusi hoće sve da kupe

U zapadnoj Srbiji počela je berba jabuka, koje su ove godine odličnog kvaliteta i ima ih u ogromnim količinama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

18:29

Ko ih ima ne brine - Rusi hoće sve da kupe
Foto: Thinkstock

Za razliku od sorte "greni smit", koja ima lošu cenu i malo je tražena, sorta "ajdared" je najtraženija i gotovo sav rod mogao bi da završi na ruskom tržištu.

Za berbu jabuka kod poznatog voćara i stručnjaka za voćaratvo profesora Sveta Stamenkovića angažuju se spretni berači koji osim brzine imaju i iskustvo u ovom poslu kao i znanje o sortama.

"Zbog ravnomerno raspoređenih padavina kvalitet jabuke zelene sorte greni smit odličnog je kvaliteta, pa je prva klasa 95 odsto roda. Ipak, cena i potražnja ove sorte je izuzetno niska", kaže Stamenković.

Prodajna cena "greni smita" je u otkupu 40 dinara prve klase, a druga klasa je od 28 do 30 dinara.

Od hektara i po pod jabukom u voćnjaku Stamenkovića "greni smit" zastupljen je sa 18 odsto, dok je "ajdared" zasađen na 80 odsto površina pa će dobra cena i tražnja ove sorte nadomestiti troškove.

"Ajdared je najtraženija sorta i ima dobru cenu, ne zahteva neke posebne uslove u tehnologiji gajenja tako da u našim uslovima ova sorta daje najbolje rezultate imajući u vidu činjenicu da su u EU odustali od proizvodnje ove sorte i to je šansa da mi prodamo ajdared na ruskom tržistu", kaže Stamenković.

Danas se, inače, u svetu obeležava Dan jabuke, koja se u Srbiji gaji na oko 24.000 hektara i čija je prošsčna godišnja proizvodnja u poslednje tri godine preko 300.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: