Mlekari zadovoljni: Za litar mleka 43 RSD

Farmeri na istoku Srbije uglavnom su zadovoljni otkupnom cenom mleka i pomoći države u toj oblasti, izjavio je vlasnik farme "Janković", iz sela Luke kod Bora.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

16:52

Mlekari zadovoljni: Za litar mleka 43 RSD
Foto: Thinkstock

Igor Janković je ispričao da se tim poslom bavi još od 2003. godine, kada je na farmi imao svega pet krava.

Tokom višegodišnjeg uzgoja, broj grla je konstantno uvećavao, a deceniju kasnije kapacitet objekta proširio je na 75 grla krupne stoke.

"Trenutno na farmi gajimo ukupno 54 grla. Od toga 19 krava imamo na muži, a ostalo su steone junice, koje treba da se otele do kraja godine", rekao je Janković.

Dnevna proizvodnja mleka se uvećavala, posebno posle uspostavljanja saradnje sa beogradskim Imlekom, dodao je on.

"Toj kompaniji predajemo oko 400 litara mleka dnevno i sa cenom smo uglavnom zadovoljni. Premije su redovne, pa nam cena mleka izlazi na 42, odnosno 43 dinara po litru", rekao je Janković.

Kada je reč o bolesti "kvrgave kože", koja je sredinom godine bila aktuelna na farmama širom južne i jugoistočne Srbije, na farmi "Janković" tih problema nije bilo.

"Mi na ovom terenu nismo imali zaraženu stoku. Vakcinacija krava obavljena je pre tri meseca, tako da nismo imali nikakvim problema oko te bolesti", podvukao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: