Pale "srpski adut” po kome nas zna ceo svet VIDEO

Da je sve bilo kako treba Zoran Živulović iz Cerovca kod Kragujevca bi u ovom trenutku brao polku, a ne bi palio preko 7.000 sadnica maline.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

12:08

Pale
Foto: Screenshot/Dobra zemlja

U oktobru je kupio maline, a proizvođač mu je rekao da su one zdrave. „Ja sam išao na poverenje“, kaže Zoran.

„Spremio sam hektar i po zemlje, i sve besprekorno doterao, posadio 60 ari, a 90 je ostalo“, priča on.

Tu počinje prava golgota, pojavile su se čudne izrasline na korenovom sistemu. Ali već je bilo kasno...

Samo što su počele da listaju, morao je da počne da ih čupa. Umesto mladih sadnica, njemu je podvaljena krčevina. Šteta je velika. Sada bi ih uveliko brao i imao oko sedam tona roda.

„Ja sam ogorčen, zato što sam obmanut ili prevaren. Ovaj što mi je prodao on je znao da one boluju, morao je da vidi izrasline. Šteta je za mene ogromna, 7.500 sadnica ili kilograma malina puta 220-230 dinara, plus moje ulaganje pre i posle sadnje. Dobit sam izgubio i za ovu i za sledeću godinu“, kaže Zoran.

Osoba od koje je uzeo sadnice ne želi da vrati novac, pa će Zoran morati da se tuži za 150.000 dinara, koliko su ga koštale sadnice i ulaganje.

„On je rekao pare ne mogu da ti vratim, što nisi gledao šta kupuješ“, priča on.

Zoran će biti prinuđen da proda traktor i cisternu kako bi nastavio normalan život. Zbog ove muke izgubio je svaku želju da se bavi uzgojem maline, koja je naš izvozni adut, a on je samo jedan od hiljada privrednika koji su prevareni.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: