"Kinesko jeftinije ali ga nikad nećemo cediti"

Počeo je porodičnu proizvodnju prirodnih, hladno ceđenih ulja pre sedam godina, u šidskom selu Bikić, sa 110 kuća i 300 stanovnika.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

14:06

Foto: Thinkstock

Celu proizvodnju obavljaju sa dve prese za ceđenje, a sirovine koriste isključivo domaće. Vlasnik Ekovitala Vladimir Kovač kaže da se od ovakve vrste prerade poljoprivrednih proizvoda, koji tako dobija dodatu vrednost, može živeti.

Osim kratkog perioda kada su se bavili proizvodnjom ekodizela, firma Ekovital od 2009. posvećena je proizvodima koji se dobajuju hladnim ceđenjem.

“Nabavljamo isključivo domaće sirovine, naravno koje uspevaju na našim prostorima. Lan je iz Kucure, golica iz Putinaca, lešnik iz Šida gde ima 100 hektara pod zasadima, slačica iz Feketića. Što se tiče isplativosti ne znači ako je domaće da je i jeftinije. Na primer kinesko seme bundeve golice je jeftinije od domaćeg. Ali mi ga nikad nećemo cediti”, kaže Kovač u razgovoru za Agrobiz B92.

Konkurencija u Srbiji, kaže, nije baš laka a ni lojalna, što je jedan od razloga što su od prošle godine uvrstili i nove proizvode.

Ceo intervju pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: