Pale zasade: Sramna cena, sadimo malinu

Mnogi vlasnici zasada kupine u bratunačkoj opštini odlučili su da poseku i spale kupinjake i iskrče zemljište zbog ponižavajuće niske cene tog voća ove godine.

Srbija

Izvor: Capital.ba

Ponedeljak, 26.09.2016.

13:57

Pale zasade: Sramna cena, sadimo malinu
Foto: Thinkstock

U Udruženju malinara regije Birač “Vilamet” u Bratuncu kažu da je najavljena otkupna cena kupine 40 do 50 feninga za kilogram (oko 25 evrocenti), što nije dovoljno ni za pokrivanje troškova berbe i prevoza roda do otkupnih mesta.

Zbog toga su mnogi prekinuli berbu kupine i ostavili je da truli na stabljikama i počeli da uništavaju zasade da bi na tim parcelama zasadili malinu ove jeseni ili na proleće, potvrdio je Srni jedan od većih uzgajivača maline i kupine u Bratuncu Ivan Stojanović.

“Nešto nije dobro. Došlo je do nekog poremećaja na tržištu u regiji Birač, gde se najviše domaćinstava bavi uzgojem jagodičastog voća, jer je cena kupine u drugim područjima BiH jedna marka za kilogram i očito je da su otkupljivači i vlasnici hladnjača postigli dogovor da snize cenu radi povećanja lične zarade i ponudili neprihvatljivo nisku otkupnu cenu”, kaže Stojanović.

On ocenjuje takav nastup otkupljivača ucenjivačkim i kaže da su uzgajivači kupine prekinuli berbu i pustili da rod propadne, jer ne mogu da pokriju troškove, pa su i otkupljivači ostali uskraćeni za ekstra zaradu kakvu su planirali da ostvare.

“Prošle godine cena kupine iznosila je 1,5 KM za kilogram i ukoliko ovogodišnja cena ne bude veća od najavljene kupina će propasti u voćnjacima, a voćari će prestati da je uzgajaju jer već uništavaju zasade ovog voća”, ističe Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: