"Za Ferero kao za celu Srbiju, biće koristi“ VIDEO

U leskaru od 8 hektara porodica Pajić očekivala je prinos od 20 tona, međutim grad nije zaobišao ni Veliki Borak. Optimistični su, dok je kolača, biće i lešnika

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

13:03

Foto: Screenshot/Dobra zemlja

Umesto 20 tona, zbog grada sumnjaju da će im prinos preći 10 tona. Zasad je star 8 godina, a zastupljene su italijanske sorte.

Bora Pajić kaže da neki sade i američke hibridne sorte, jer su krupniji. Međutim, prerađivačka industrija traži kvalitetniju sortu, a to je italijanska.

Na svetskom tržištu tražnja je mnogo veća od ponude. Turska je i dalje vodeći proizvođač, ali ne zaostaje ni Italija, Španija i SAD.

Našom proizvodnjom podmirujemo samo 10 odsto potreba, a ostalo uvozimo. Dolazak italijanske kompanije „Ferero“ mnogi su videli kao šansu.

„Ferero je tražio nekih 10.000 hektara u Srbiji, tolika je njihova potreba. Ne znamo šta je naša Vlada uradila za to. Veće površine nisu dogovorene“, kaže Bora.

Kako je rekao, i Ferero je zahtevao italijanske sorte. To su velike površine, ako bi se ostvarilo, i Srbija bi imala koristi. Njegove potrebe jednake su potrebama cele Srbije.

Kilogram očišćenog lešnika je oko 750 dinara, dok se ceo prodaje za 200 dinara.

Za lešnik nisu potrebna velika ulaganja, nije kvarljiv i može dugo da stoji, ali na nešto treba obratiti posebnu pažnju. Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: