SAD priznaju: Moskva bolje od svih iz EU zajedno

Rusija bi mogla da postane najveći izvoznik pšenice - izvozni potencijal Rusije u ovoj poljoprivrednoj sezoni iznosi 30 miliona tona.

Srbija

Izvor: Capital.ba

Utorak, 30.08.2016.

15:50

SAD priznaju: Moskva bolje od svih iz EU zajedno
Foto: Thinkstock

Sredinom avgusta Ministarstvo poljoprivrede SAD, čija analitička služba važi za jednu od najboljih na svetu, najavilo je senzaciju za ovu poljoprivrednu sezonu.

“Rusija prvi put može postati najveći izvoznik pšenice i prodati 30 miliona tona, pa tako i nadmašiti sve zemlje EU zajedno“, saopštili su u Vašingtonu.

Prema podacima američkog Ministarstva, Rusija je postigla tako dobar rezultat zahvaljujući “idealnim okolnostima, kao što su optimalni vremenski uslovi za utovar, efikasno rukovođenje “saobraćajem žita u lukama i stabilne zalihe tokom godine“.

U EU ove godine pšenica je slabo rodila, što Rusiji otvara prostor na novim tržištima.

Rusija ima prednost kada je reč o logistici i prevozu žita na tržišta u razvoju, odnosno u severnoj i podsaharskoj Africi, kao i na Srednjem istoku, tako da može lako proširiti svoj udeo u ovim regionima i nadomestiti redukovani i uvoz iz EU, procenjuju stručnjaci.

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, u Rusiji će ove godine biti oko 72 miliona tona pšenice, dok Ministarstvo poljoprivrede Rusije prognozira 73 miliona tona, jer uzima u obzir i pšenicu na Krimu.

“Već drugu godinu zaredom Rusija obara sopstveni rekord u izvozu svih žitarica“, ističe predsednik Ruskog saveza za žitarice Arkadij Zločevski.

Prema podacima koje iznosi rusko Ministarstvo, u prošloj poljoprivrednoj sezoni Rusija je izvezla rekordna 34 miliona tona žitarica, od toga 25 miliona tona pšenice.

Ove godine Rusija će prodati 37 do 40 miliona tona žitarica, smatraju ruski stručnjaci.

Među vodeće agrarne zemlje probile su se i Australija, Kanada, Kazahstan, Ukrajina i SAD, stoji u izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: