"Ako smo igde lideri, to je voće i sport"

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Sajam šljiva u Osečini i najavio da će ministarstvo ubrzo predstaviti mere za razvoj voćarstva u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 26.08.2016.

15:05

Foto: Tanjug

On je istakao da je veoma važano da se razvije prerađivačka industirija voća pošto je na njoj četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji.

"Želimo da podstaknemo da imamo što više kvadrata, hektara šljive, da imamo što više zasada, ali i što više zaštitnih sistema, kako ne biste bili izloženi gradom i drugim prirodnim nepogodama koje su u poslednjem periodu bile intenzivne", rekao je Nedimović.

On je istakao da je cilj ministarstva da se napravi što veća dodatna vrednost, da se uveća vrednost primarne proizvodnje, ali razvoj prerađivačkih kapaciteta.

"Vrlo brzo ćemo izaći sa setom mera za povećanje zasada, ali i sušara. Ako smo igde lideri, to smo u voćarstvu i sportu, imamo takmičarski duh i borićemo se, a imamo i podršku premijera Aleksandra Vučića", rekao je Nedimović.

Nove mere će biti za unapređenje konkurentnosti i uključivanje malih proizvodjača u moderne tržišne lance proizvodnje.

On je rekao da je četri puta veća vrednost preradjenog voća kroz sušenje, zamrzavnje i pakovanje i da je posao tog ministarstva da odvoji sredstva da mogu što veće količine mogu da se plasiraju u Srbiji, ali zemalja iz bivše Jugoslavije.

"Ovih dana smo razgovarali sa predstavnicima zemalja koje imaju ozbiljne potrebe za našim voćem i naše je da ako bude moguće u ove krajeve dovedemo jedan veliki preradjivački kapacitet", naveo je Nedimović i dodao da smo pre gotovo pola veka imali takve prerađivačke kapacitete i da samo treba ponovo da primenimo ta iskustva.

Nedimović je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je i Svetska banka uključena u traženje načina da mere koje nisu dale dobre rezultate i nisu poboljšali kvalitet proizvodnje da preusmerimo ta sredstva u podizanje zasada i prerađivačke kapacitete, da održi što duže robu i poveća joj cenu.

"Tražnje tržišta je veoma važno i sada razgovaramo sa dosta zemalja o tome na koja tržišta bismo mogli da plasiramo proizvode i potpišemo medjudržavne proizvode”, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, mnogo veća količina sredstava biće uložena u opremu i mehanizaciju kako bi se lakše obradjivala zemlja i voćnjaci, što će smanjiti troškove.

"Kada je reč o zaštiti napravićemo nešto zajedno sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom i sa MUP-om i lokalnim samoupravama. Važno je da finansijski zaštitimo naše budžete od elementarnih nepogoda koje se dešavaju u poslednje vreme, a kako bi ta sredstva plasirali poljoprivrednicima koji imaju štetu na terenu", rekao je Nedimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: