Dan D: Ljajić u Skoplju - ruše li Makedonci "800%"

Ministar trgovine Rasim Ljajić razgovaraće u Skoplju sa makedonskim zvaničnicima odluci da se cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećaju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2016.

14:17

Dan D: Ljajić u Skoplju - ruše li Makedonci
Foto: Thinkstock

Ovakvom odlukom Makedonaca je faktički zaustavljen izvoz pšenice iz Srbije u Makedoniju.

Kako je Ljajićevog kabineta, on će razgovarati sa makedonskim ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mihailom Cvetkovim i zamenikom ministra ekonomije Hristijanom Delevim.

Ljajić je ranije kazao da je odlukom o poskupljenju fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u Makedoniju, ta zemlja uvela vancarinske barijere prema Srbiji i najavio mogućnost uvođenja recipročnih mera.

Prema njegovim rečima, ta odluka makedonskog Ministarstva poljoprivrede, prema kojoj su cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za čak 833 odsto, nastavak je loše prakse Vlade Makedonije da svake godine u ovo vreme uvodi vancarinske barijere.

Ljajić je tada najavio i da će se Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obratiti Sekretarijatu CEFTA za zahtevom da se u što hitnijem roku zakaže specijalna sednica zajedničkog komiteta zemalja potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini, na kojoj će se naći i novi propisi Makedonije, ali i da paralelno s tim Srbija razmatra uvođenje recipročnih mera prema toj zemlji "jer se iz godine u godinu ponavlja isto".

Makedonski mlinarske kompanije, kako su preneli lokalni mediji, zatražile su poništavanje odluke o povećanje nadoknade za fitosanitarnu analizu uvozne pšenice. Kompanije članice makedonske Grupacije mlinsko-pekarske industrije navode da je poskupljenjem koje važi od 2. avgusta, cena fitosanitarne analize pšenice povećana za 833 odsto, što je u suprotnosti sa pravilima CEFTA i STO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: