PKB povučen s berze, ali još je u vlasništvu Grada

Poljoprivredni kombinat Beograd i dalje je u vlašnistvu grada Beograda, rečeno je Tanjugu u Gradskoj upravi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

15:10

PKB povučen s berze, ali još je u vlasništvu Grada
(Foto: Thinkstock.com)

Dodaju da će tako i ostati dok se ne donese odluka o prebacivanju PKB-a sa Grada na Republiku, čemu bi mi moralo da prethodi odobrenje Skupštine grada i Vlade Srbije.

Takva odluka još nije doneta, ističu u Gradskoj upravi, gde dodaju i da Skupština PKB nije, kako prenose mediji, donela odluku da akcije koje su u vlasništvu Beograda prenese na Republiku, već odluku o delistiranju, povlačenju akcija sa berze.

Oduka je, kažu, doneta, kako bi se poslovanje učinilo što efikasnijim i kako bi se smanjili troškovi.

"Odluka o delistiranju je usvojena pre svega kako bi se olakšalo poslovanje kompanije PKB, jer kada je kompanija listirana na berzi, zakonski rokovi za sazivanje sednica organa društva su znatno duži, a postoje i dodatni troškovi koji su rezultat ovakve forme privrednog društva", precizirali su dodajući da je u protekle dve godine urađeno mnogo toga kako bi PKB poslovao optimalnije i uz manje troškove.

To je Tanjugu potvrdio i direktor PKB-a Dragiša Petrović, ističući da je Skupština akcionara donela odluku o delistiranju, isključivo u cilju dalje racionalizacije troškova poslovanja donela odluku o povlačenju akcija, a ne o prebacivanju, jer to i nije u nadležnosti te skupštine.

"Akcijama raspolaže isključivo vlasnik, odnosno Grad Beograd", rekao je on za Tanjug.

Petrović je rekao da je na Gradu, a ne na PKB-u da dodnese dalju odluku o akcijama, odnosno da li će ih eventualno preneti na republiku. U Gradskoj upravi kažu da pitanje prebacivanja PKB-a sa Grada Beograda na Republiku Srbiju svakako jeste jedna od opcija koje su načelno razmatrane.

"Takva opcija je razmatrana pre svega iz razloga što po zakonu samo država može sklopiti strateško partnerstvo, a ne i lokalna samouprava. Dakle, radi se o razmatranju mogućnosti da se prosiri izbor modela privatizacije", navode oni.

Predsednik Nezavisnog sindikata PKB Nikola Lazić smatra da bi za radnike prenos vlasništva sa grada na republiku bio dobar potez i da sindikati to podržavaju. Predsednik skupštinskog pododbora za poljoprivredu Milija Miletić rekao je da je PKB korporacija koja je potrebna Srbiji i da je siguran da će država biti dobar domaćin.

"Verujem da ništa neće biti urađeno loše i da će sve to biti domaćinsko ponašanje", rekao je on novinarima nakon sednice pododobora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: