Povratnik iz Francuske ne zavisi više od nakupaca

Žetva pšenice je završena, zlatno zrno je u skladištima i uveliko se trguje na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

15:56

Povratnik iz Francuske ne zavisi više od nakupaca
Foto: Thinkstock

Miladinović Danilo više ne zavisi od nakupaca. Dugogodišnji rad u Francuskoj mu je omogućio da kupi silose zapremine 520 tona i postavi ih na svojoj ekonomiji.

Ni ovi skladišteni kapaciteti nisu dovoljni da prime sve količine sa Danilovih njiva. Kako mu početna otkupna cena od 17 dinara za pšenicu nije odgovarala, odlučio je da sačeka sa prodajom. Uglavnom je do sada prodavao oko nove godine.

“Kvalitet je dobar, prinos je u ova naša podneblja gde nije bas ravničarsko vec ima i brdovito, prinos je srednji 5 t po ha, imali smo parcele i po 8 t po ha a ima na nekima i sa 3 do 3,5 t po ha”, kaže Miladinović.

Neke količine odnese u mlin i samelje za kućne potrebe. To čini dva puta godišnje i kvalitetom brašna koji dobije iz ovog mlina je zadovoljan. Nije to baš onaj ukus kao što se dobijao ranije u vodenicama, ali šta je tu je. Nema više ni tih mlinova, ni mlinara. Nekada ih je bilo u ovom kraju na desetine. Bilo je drugačije vreme, ljudi su koristili te trenutke i za druženje.

“Prvo se žito dobro ocedi, vidiš onu prašinu tamo, jer se žito prska. Pa kad se lepo to očisti ide na pranje a ona mašina ga pere kao veš mašina. Onda ide na ceđenje, on tu vodu upije vrlo malo ostaje na njega, Ako danas opere, sutra se melje”, kaže mlinar Dragoslav Jovanović.

Mi smo sačekali da se uverimo, bez žurbe u kvalitet domaće pogače i sira. Odličan spoj nakon dugog snimajućeg dana. Ne može se ni porediti sa kupovnim ali to nije ni bilo za poređenje već da nas sve zapita, gde toliko žurimo i da li na kraju ipak stignemo. Stizali su i naši stari ali su imali vremena za druženje. I tada se radilo ali se stizalo i uživalo u plodovima svog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: