"Pometnja" iz Albanije, a Srbin obara rekord VIDEO

Za povrtare sa juga Srbije nastala je pometnja zbog nekontrolisanog uvoza paradajza iz Albanije koji je, kako kažu, plastičan, neukusan i dobro našminkan.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

10:05

Foto: Thinkstock

Oni ističu i da cena od 50 dinara za kilogram nije dovoljna da se ostavri zarada.

Nije što je naše – nego je svetsko. Paradjaz sa mirisom i ukusom, spolja crven, unutra ukusan i sočan. Prodaje se za male pare zbog „našminkanog i plastičnog“ iz uvoza.

Jovica Stojković iz Navalina, ima iskustvo od tri decenije, a na preko 2 hektra uzgaja paprike i paradajz u plasteniku.

Kako jkaže, njegovo povrće se može jesti direktno sa biljke i ne mora se prati. Prskano je samo u rasadniku. Ova proizvodnja je skuplja za 10-tak odsto nego kada se prska sa hemijom, ali se dobijaju potpuno zdravi proizvodi.

„Ja ne mogu svoj zdrav proizvod da prodam po većoj ceni, koji je zdravstveno ispravan. Srbinu nikada nije malo, cene koje su 70, 80 dinara za paradajz je zadovoljavajuća, ali da tako i ostane“, kaže Jovica.

Vladica Stojković dodaje da je početna cena uvoza bila 100, 120 dinara, a pre nekolik odana dostigla je 50 dinara, a tvrdi da taj paradaz nije vredeo ni 10 dinara. Kod nas je berba počela pre desetak dana, pa je startna cena za domaći paradajz 50 dinara.

Jovica po proizvodnji obara i evropske rekorde, sa 2 hektra ubere od 70 do 120 tona paradajza i 120 tona paprike.

On ipak, sve više gubi poverenje, a šta ga najviše plaši pogledajte u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: