Grad sravnio ionako loše prinose

Olujno nevreme praćeno gradom veličine teniske loptice nanelo je veliku štetu poljoprivrednim gazdinstvima na obodnim krajevima grada.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

18:44

Grad sravnio ionako loše prinose
Foto: Thinkstock

Prema prvim podacima sa terena, stradalo je oko 70 odsto useva, i to pretežno voćarske kulture, pišu Večernje novosti.

Komisija za procenu štete će u narednim danima na terenu prikupljati podatke, a dosadašnji pokazuju da su najgore prošli zasadi u Grockoj, Boleču i Vinči.

“Pošto je to pretežno voćarski kraj, najviše je uništenog voća”, kaže Miodrag Veseli, sekretar Udruženja poljoprivrednika pri Privrednoj komori Beograda.

“Ekipe su na terenu, a ono što smo dosad saznali od poljoprivrednika koji nam se javljaju za pomoć, šteta je između 60 i 70 odsto, a na nekim mestima i 100 odsto”, dodaje on.

Opštinske komisije u Barajevu utvrdile su da je trideset do sedamdeset odsto useva uništio grad, a najviše su stradala žita i kukuruz. Kada je o objektima reč, zasada nisu zabeležene veće štete, kao što nije bilo ni bujičnih potoka, akumulacije vode i zagušenja kanalizacije.

Kako su nam rekli iz Privredne komore Beograda, kišno vreme od početka proleća nije pogodovalo voćarskim zasadima, pa je rod podbacio, a i ovo malo što je opstalo, dotukao je grad.

“Kajsija je slabo rodila, a i višnja i trešnja su stradale od kiše”, objašnjava Veseli.

“Ionako male prinose koji su uspeli da odole promenljivom vremenu, grad je sada potpuno uništio”, dodaje on.

Kako su nam rekli iz Privredne komore, u narednom periodu biće obezbeđena pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu.

“Nakon što ekipe izvrše procenu na terenu, naći ćemo načina da pomognemo gazdinstvima čiji je rod delimično ili potpuno uništen”, rekao je Veseli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: