Pšenica odolela, rod će biti odličan

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima pšenica na poljima Republike Srpske izgleda veoma dobro i očekuje se odličan rod.

Srbija

Izvor: Capital.ba

Ponedeljak, 30.05.2016.

19:52

Pšenica odolela, rod će biti odličan
Foto: Thinkstock

Agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da je kukuruz ujednačeno nikao, samo je ponegde slab i žut zbog nedostatka dovoljne količine sunčeve svetlosti.

Prema prognozi, do kraja sedmice očekuje se da će poljoprivredni radovi uglavnom biti prekidani u drugom delu dana zbog pojave lokalnih pljuskova.

Ovakve vremenske prilike dovode do poleganja livada i ometaju izvođenje aktuelnih radova u polju, a stvaraju se i uslovi za razvoj biljnih bolesti – pepelnice i plamenjače na vinovoj lozi, ospičavosti lista koštičavog voća, čađave pegavosti lista, krastavosti plodova i krompirove plamenjače.

Toplo i uglavnom suvo vreme krajem prošle sedmice uzrokovalo je povećanu aktivnost biljnih štetočina – lisne vaši, jabukine ose, kruškine buve, piljenje larvi jabukinog smotavca, a u zasadima šljive ima jaja šljivinog smotavca.

U agrometeorološkom biltenu navodi se da je toplije vreme sa dužim sunčanim intervalima poželjno za visoke prinose i kvalitet povrća i ranog voća

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: