Pšenica do rekorda, voća 50 odsto manje

Pšenica i ječam na 2.300 hektara u prokupačkoj opštini u dobrom su stanju, pa se ove godine mogu očekivati i rekordni prinosi, navode poljoprivredni stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

09:54

Pšenica do rekorda, voća 50 odsto manje
Foto: Thinkstock

"Ove ozime kulture i pored nepovoljnih vremenskih prilika dobro izgledaju i obećavaju jako dobar rod. Pšenica je u fazi klasanja a prvi otkosi ječma mogu se očekivati već u drugoj polovini juna", rekao je za agenciju Beta savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno- stručnoj službi Prokuplje Miljan Milojić.

Sa voćem je situacija obrnuta jer je aprilski mraz prepolovio ovogodšnji rod pa će ova godina za prokupačke voćare biti jedna od najlošijih.

"Rod višnje i šljive umanjen je od 30 do 50 odsto a najviše su stradali voćnjaci uz korita reka i potoka", rekla je Magdalena Todorović iz Poljoprivredno-stručne službe.

Ona je savetovala voćarima da tokom narednih dana obavezno primene zaštitna hemijska sredstava kako bi zaštitili preostali rod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: