Zašto se izbegava laparaskopsko osemenjavanje?

Laparaskopsko osemenjavanje ovaca vrlo retko se primenjuje u našoj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

16:32

Zašto se izbegava laparaskopsko osemenjavanje?
(Foto: Thinkstock.com)

Iako u odnosu na klasično osemenjavanje nije skuplje, naši stočari ređe pribegavaju savremenijoj tehnologiji. Ovim postupkom postiže se znatno veća mlečnost, broj jaganjaca ali i kvalitet mesa.

I sve je gotovo za tridesedak sekundi. Potpuno bezbolan postupak po životinju, a više nego koristan i isplativ za stočara. Za samo osam meseci ovaj ovnić dostigne neverovatnih 100 kg. To bi bilo nemoguće da nije bilo laparaskopskog osemenjavanja.

“To se radi zbog poboljšanja genetskog materijala kompletnog stada. Svake godine osemenim negde oko 40-50 ovaca i od tih ovaca što dobijem veštačkom oplodnjom, od jako kvalitetnih ovnova, koji su iz uvoza, dobijam jaganjce od kojih vršim selekciju i ostavljam za remont stada”, kaže Đerđ Hancko ovčar iz Kule

Potomstvo ove ženke koja je nastala laparaskopskim osemenjavanjem će u potpunosti ostvariti potencijal safolk rase.Žensku jagnjad prodaje uglavnom za priplod, dok muške odabira. Prema njegovim rečima ne može svako ići za priplod ipak je ovan nosilac genetike i trebalo bi da bude reprezentativan. Na ovoj farmi, u tom smislu teško je napraviti izbor.

“Bitna je plodnost, bitna je mlečnost i automatski imaš i porast. Vi to uspevate sve. Naravno.Kad ima dovoljno mleka ona će lepo da ga odhrani. To su osnovne mere selekcije i na četvrtom mestu je dobar izgled. I naravno zdravlje u svakom slučaju se vodi računa. Ako je kao jagnje bio nikakav sve se beleži i ide pod nož”.

Preko 30 godina bavljenja ovčarstvom, našem sagovorniku je omogućilo čvrste temelje na kojima postavlja nove standarde.Na žalost Đerđ je jedan od retkih stočara koji na ovaj način osemenjava ovce. Računicu je pronašao, tradiciju preneo na sina koji već sada zna da će nastaviti očevim koracima.

Više o ovoj, ali i drugim temam iz oblasti poljoprivrede možete pogledati u emisiji Dobra zemlja, koja je na programu sutra od 08 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: