Matijević: Katastrofa ako Kostić kupi Sentu

Dozvoliti MK grupi kupovinušećerane "Senta" bilo bi ravno katastrofi, tvrdi direktor agrara u kompaniji "Industrija mesa Matijević" Zoran Matijević.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

14:10

Matijević: Katastrofa ako Kostić kupi Sentu
Foto: Tanjug

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić tražio je dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu šećerane u Senti.

Matijević, koji je najveći proizođač šećerne repe, s godišnjom proizvodnjom pet do 10 odsto ukupne proizvodnje, smatra da bi potvrdan odgovor bio ravan katastrofi i to iz više razloga.

"Prvo, MK grupi nisu potrebni dodatni kapaciteti, kako oni navode, jer već sad u svom vlasništvu imaju tri šećerane koje ne rade - Bač, Sremska Mitrovica i Kovin.
Njima nije interes ni Senta da radi, već da ode u stečaj, a potom da se iseče u staro gvozđe", navodi Matijević u pisanoj izjavi, dostavljenoj Tanjugu.

Preuzimanjem Sente od MK grupe, dodaje on, dobijamo monopol na šećernu industriju, koja je već prepolovljena u odnosu na nekadašnje kapacitete u vreme bivše SFRJ.

"Žalosno je da spadnemo na proizvodnju samo za sopstvene potrebe. Iako imamo potencijal da radimo 1,3 miliona tona šećera za tržiste bivših republika, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke, čak i Mađarske ,koja je ostala na jednoj šećerani. Imamo potencijal da radimo tri puta više, jer obradive površine i bogom data klima postoje", poručuje on.

Normalno, navodi, to znači rad uz manje marže, ali da se zaposli velika industrija, kao što je industrija šećera, plus još industrije, koje se nastavljaju na šećer i kojima je šećer glavni input.

"Monopol jednog igrača, koji će to najverovatnije prodati nekoj Nemačkoj ili Francuskoj grupaciji, jer već priče kruže da je posao dogovoren, ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji, pa ćemo šećer uvoziti iz Francuske ili Nemačke i biće cena duplo veća", prognozira Matijević.

Fatalna greška je, prema njegovim rečima, dozvoliti monopol na industriju koja ima perspektivu rasta, jer ćemo tako dovesti sebe u situaciju da budemo uvoznici šećera.

Treba naložiti aktiviranje postojećih šećerana, a ne dozvoliti novo gašenje koje će desiti ako dozvolimo monopol jednog čoveka.

"MK grupa je već monopolista sa tri sećerane i više od 50 odsto tržišta i svojim ponašanjem je dovela do smanjenja proizvodnje šećerne repe, a svoj monopol koristi i danas, pa imamo najveću cenu šećera u regionu", naveo je Matijević svoj poslednji argument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: