Belo zlato: Ovo je brend koji Evropa traži

U hrvatskoj Podravini padaju prvi otkosi beloga zlata, kako tamošnji proizvođači nazivaju kamilicu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

12:54

Belo zlato: Ovo je brend koji Evropa traži
Foto: Thinkstock

Mladenu Dijakoviću iz Pitomače osmijeh ne silazi s lica, jer ove je godine odlično rodila.

“Rod je ove godine izvrstan, nikad ranije nismo počeli, a berba nikad duže nije trajala”, kaže Mladen. Iz Đurđevca u Pitomaču Mladen na sušenje vozi stotine kilograma ovog lekovitog bilja. Od toga će 95 odsto roda izvesti u zemlje Evropske Unije.

“Kamilica je brend, svaka čast našim prijateljima dole i mandarinama, ali to je tretirano pesticidima, ovo je ekološki, to Evropa traži”, rekao je Mladen.

I dobro plaća, a i podsticaji su izdašni. Za hektar kamilice Grad Đurđevac proizvođače podstiče s 1.000 kuna. Država daje 2.200 kuna, a Evropska unija 350 evra podrške za ekološku proizvodnju.

“Nama je u interesu da se dosadašnja praksa promeni, pšenica, kukuruz, jer kamilica može dati bogati rod”, rekao je Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca. Ukupno gledano, za manja ulaganja - veći profit. Pa ko to ne bi poželeo?

Nakon što su vredni radnici i radnice krenuli da rade u šest ujutro i radili ceo dan, u blizinu Đurđevca dovezeno je 35 tona kamilice koja će se u sušarama sušiti 48 sati. Nakon toga će biti dobijeno 5 tona čiste kamilice od koje će se praviti razni proizvodi, pakirati i biti izvezeni u razne zemlje Evropske unije.

“Osim čajeva, što je standardno, mogu se praviti kreme, masti, tržišna ulja', rekao je Mladen dodajući kako je to jedna od profitabilnijih proizvodnja u Hrvatskoj.

Od najvećih problema izdvaja nepravilnu primenu pesticida. Kaže da je kamilica koju prodaje ekološka, a na susednim poljima koriste se pesticidi pa ukoliko ti pesticidi dođu u dodir s kamilicom, on je više ne može izvesti u pojedine zemlje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: