Stočari brinu, ukidaju li se prelevmani?

Najava ukidanja taksi na uvoz mleka zabrinula je srpske stočare.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

19:55

Stočari brinu, ukidaju li se prelevmani?
(Foto: Thinkstock.com)

Iz ministarstva poljoprivrede poručuju da se još ne zna da li će takse, kojima se štiti domaća proizvodnja, biti produžene i posle 30. juna, ali tvrde da imaju rešenje.

Dragiša Čakajac se od 2008. godine ozbiljno bavi stočarstvom i proizvodnjom mleka.

Dnevno je mlekarama isporučivao od 100 do 150 litara, ali osam godina kasnije suočen sa najavama uvoza mleka razmišlja o tome da rasproda stado.

“Ako se ovako nastavi i ako bude taj slobodan uvoz mleka kao što najavljuju od 1. jula verujte vrlo teško, vrlo teško”, kaže Čakajac.

Vide Paunović iz susednog sela Vapa, daleko je manji proizvođač, ali ga muče isti problemi.

“Čekam o jutros da se pojavi otkupljivač, nadam se da če da dođe. Prosipamo od 10 do 15 litara mleka svaki dan, ne znam sta da radim”, kaže Paunović.

Takozvane prelevmane, takse na uvoz mleka i mlečnih proizvoda Srbija je uvela da bi zaštitila domaće proizvodače. Ipak, sve je veći pritisak iz Brisela da takve mere treba što pre ukinuti. Veliki otkupljivači poput Imleka, tvrde da će posledice biti nemerljive i da Srbija treba da uči iz tuđih iskustava.

“Možemo se osvrnuti na najbliži komšiluk Hrvatsku koja je apsolutno nespremna ušla u EU, apsolutno nespremna u domenu zaštite proizvođača sirovog mleka i to je rezultiralo kompletnim ruiniranjem stočnog fonda, smanjenja količina proizvedenog mleka samim tim i smanjenjem otkupnih cena”, kaže Darko Samardžija iz Imleka.

Iz ministarstva poljoprivrede poručuju da se još ne zna da li će prelevmani posle 30. juna biti produženi.

“Ministarstvo poljoprivrede će naći najbolji način da zaštiti domaće proizvođače, nastaviće sa svojim merama koje do sada ima za podršku stočarskoj proizvodnji i u sektoru mlekarstva kao što smo imali do sad”, kaće Tomislav Topalović iz Ministarstva poljoprivrede.

U slučaju ukidanja prelevmana, srpsko tržište preplaviće mleko iz EU, potrošači će dobiti niže cene, ali će najveću štetu pretrpeti proizvođači mleka, smatraju stručnjaci. Novu Vladu čeka važan zadatak-da u pregovorima sa Evropskom komisijom predloži uvođenje uvoznih carina na neke vrste mleka i polutvrdih sireva, dok bi u zamenu ponudili skidanje carina na neki industrijski proizvod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: