"Sneg 'ubio' maline, sad nemamo ni za hleb"

Sneg koji je prošle noći pao u pojedinim opštinama zapadne Srbije, u Ivanjici, Prijepolju i Novoj Varoši, uništio je velike površine pod malinama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.05.2016.

10:52

Foto: Thinkstock, ilustracija

Violeta Tošić iz mesta Erčege izjavila je za Glas zapadne Srbije da im je sneg uništio 40 ari zasada pod malinom.

"Sinoć kada smo krenuli na spavanje oko 22 sata, sneg nije padao. Da smo znali da će da pada, ne bi spavali cele noći. Imam troje dece koje školujem. Živimo samo od proizvodnje maline, sada nemamo ni za hleb", istakla je Tošićeva.

Šteta koju je današnji sneg izazvao u glavnom proizvodnom malinarskom regionu u Srbiji kreće se, prema prvim procenama, od 10 do 30 odsto, što će sve zajedno uz pređašnje loše vreme i nepovoljne uslove za razvoj maline dovesti do značajne redukcije proizvodnje u našoj zemlji, rekao je Aleksandar Leposavić, naučni saradnik u čačanskom Institutu za voćarstvo.

"Posle prestanka padavina i prestankom vlažnog perioda ulazimo u sušniji period i pojavu masovnog sušenja zasada u našoj zemlji“, rekao je Leposavić za Glas zapadne Srbije.

On je preporučio proizvođačima ovog jagodičastog voća da, bez obzira na učinjenu štetu, poštuju savete svojih zaštitara i hladnjačara i ne posežu za upotrebom nedozvoljenih preparata, što može prouzrokovati problem u plasmanu maline iz naše zemlje.

"Prvi plodovi ove godine mogu se očekivati za nekih 10 do 15 dana zbog ranijeg perioda vegetacije", rekao je Leposavić i dodao da je šteta dosta manja na ostalim kulturama zato što one nisu bile u fazi vegetacije, koja može biti kritična za formiranje ploda.

Sneg od ranih jutarnjih sati pada i na području Kamene gore kod Prijepolja.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice Živka Kijanovića, sneg pada od četiri sata jutros i dostigao je visinu od desetak centimetara.

On je istakao da brojni poljoprivrednici strepe od ovih snežnih padavina, jer su zasadi malina oštećeni dugotrajnim kišama, a ovim će se stanje još više pogoršati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: