Sajam poljoprivrede u NS od 14. do 20. maja

Na Novosadskom sajmu od 14. maja do 20. maja biće održan Međunarodni poljoprivredni sajam na kome će se predstaviti 1.500 izlagača, najavili su organizatori.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

13:57

Sajam poljoprivrede u NS od 14. do 20. maja
Foto: Thinkstock

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je na konferenciji za novinare da će to ministarstvo finansijski podržati izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, kao i Nacionalnu izložbu stoke na tom sajmu.

Ona je ocenila da je izložba stoke prepoznatljiva u regionu i ocenila da je to pravo mesto da se pokaže potencijal Srbije u stočarstvu.

Bogosavljević Bošković je najavila i da će 14. maja u okiru sajma biti održana i velika konferencija Italija-Srbija o agrobiznisu, voćarstvu, organskoj proizvodnji i izrazila očekivanje da će biti pronadjene mogućnosti za zajedničku saradnju.

Na sajmu će, kako je najavila, biti predstavljeni i rezultatati rada Ministarstva poljoprivrede.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da će se na sajmu predstaviti izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i drugih privrednih grana.

Kako je dodao, ove godine biće veće učešće izlagača iz Kine, koji na sajam dolaze drugi put.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da će Italija ove godine biti zemlja-partner sajma i ocenio da je ta zemlja dosta prisutna u poljoprivredi Srbije, na primer u proizvodnji kvalitetnih organskih proizvoda.

On je naglasio i da Italija ima izvoz poljoprivrednih proizvoda od 37 milijardi evra godišnje, a da je cilj vlade da do 2020. godine izvoz bude u vrednosti 50 milijardi evra.

Proizvodnja vina te zemlje, kako je rekao, godišnje dostigne 49 miliona hektolitara.

"Sve ovo su razlozi zbog kojih je Italija ove godine zemlja-partner na Sajmu poljoprivrede", istakao je on.

Na sajmu će se predstaviti 16 italijanskih firmi u okviru Italijanskog paviljona u hali 1, a italijanska gastronomija biće predstavljenja kroz kurs namenjen studentima turizma.

U okviru kolektivne izložbe Italije u hali 1 predstaviće se kompanije koje proizvode mašine i opremu za prehrambenu industriju, mašine za proizvodnju peleta, sisteme za navodnjavanje, spalionice za životinjski otpad, priključne poljoprivredne mašine, opremu za stočarstvo i sadnice voća i vinove loze.

Italijanski paviljon na sajmu će, kako je najavljeno, posetiti 50 privrednika iz svih zemalja balkanskog regiona.

Kolektivno učešće italijanskih firmi na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu četvrti put zaredom organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, kancelarija u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: