Prave "pametne farme" - kvalitet života iznad para

Sve veći broj Južnokorejaca poslednjih godina seli se u ruralna područja što se može pozitivno odraziti na razvoj ekonomija u tim provincijama.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

08:39

Prave
Foto: Thinkstock

Tome doprinosi i razvoj takozvanih "pametnih" farmi, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Broj domaćinstava koja prelaze iz gradskih u ruralna područja, prema statistici, iznosio je 44.586 u 2014. godini što je 37,5 odsto više nego godinu dana ranije.

Južnokorejske informacione i komunikacione tehnologije su olakšale započinjenje poljoprivredne karijere.

Dok uzgajanje žitarica i dalje zahteva profesionalno obrazovanje i veštine, razvoj takozvanih "pametnih farmi", koje se zasnivaju na primeni informacionih i komunikacionih tehnologija, olakšalo je novim pridošlicama da vode farme.

"Pametne" farme im omogućavaju da upravljaju životnom sredinom, uključujući, na primer, kontrolu vlažnosti i temperature pomoću mobilnih telefona.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da lokalnim poljoprivrednicima, koji primenjuju tehnologije "pametnih farmi", proizvodnja i profit porastu za 25,2 odsto i 30,6 odsto dok se rashodi za radnu snagu smanje za 9,5 odsto.

Istraživač u Upravi za ruralni razvoj Hong Jong Ki ocenjuje da je poslednji napredak u tehnologijama olakšao poljoprivredu više nego ikada ranije.

"Jedno od naših rešenja podrazumeva obezbeđivanje novim poljoprivrednicima podatke o odgovarajućoj količini vode, sunčeve svetlosti i vlažnosti", naveo je on.

Stručnjaci podsećaju da je trend povratka na selo počeo kasnih devedesetih godina zbog ekonomske krize, ali su poslednji odlasci drugačije prirode.

Južnokorejci, naime, sada tragaju za prijateljskim okruženjem i više brinu o kvalitetu života nego o plati, dodaju supervizori.

Vlasti u provincijama, s druge strane, takmiče se u davanju subvencija kako bi podstakle što veći broj ljudi da započne nov život na selu.

U Južnoj provinciji Gjeongsang, na primer, nekoliko gradova obezbeđuje subvencije za preseljenje u iznosu od tri miliona vona, odnosno od 2.636 dolara, pa i duplo više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: