Kinezi stigli u Srbiju, ulažu u meso, mleko, voće

Predstavnici kineske kompanije izrazili su zainteresovanost za investiranje u sektore mesa, mleka, mlečnih proizvoda, voća i povrća.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.04.2016.

18:26

Kinezi stigli u Srbiju, ulažu u meso, mleko, voće
(Foto: Thinkstock.com)

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije CEFC koja je izrazila zainteresovanost za investiranje u više sektora poljoprivrede u Srbiji.

Kako je saopštilo ministarstvo poljoprivrede, predstavnici kineske kompanije izrazili su zainteresovanost za investiranje u sektore mesa, mleka, mlečnih proizvoda, voća i povrća, uzimajući u obzir sve veću potražnju za ovim proizvodima na kineskom tržištu.

Posebna zainteresovanost je iskazana za postojeće i potencijalne kapacitete za proizvodnju jagnjećeg, goveđeg, kozjeg i svinjskog mesa, navodi se u saopštenju.

Bogosavljević Bošković je ukazala na potencijale za razvoj i povećanje proizvodnje jagnjećeg i goveđeg mesa na jugu i istoku Republike Srbije, gde postoji veliki broj nedovoljno iskorišćenih proizvodnih kapaciteta, kao i veliki broj kvalitetnih pašnjaka i livada.

Ministarka je rekla da su investicije dobrodošle, kako u postojeće poljoprivredne kombinate, tako i u prerađivačku industriju kojima je potrebna revitalizacija.

Takođe je istakla, da je naša zemlja otvorena za investiranje kineskih kompanija u nove proizvodne kapacitete kroz osnivanje novih preduzeća, koja bi se bavila proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Dve strane su se dogovorile da se formira Zajednička radna grupa koja će u narednom periodu sagledati sve potencijale i mogućnosti za ulaganja kineskih kompanija i obići lokacije na kojima postoji potencijal za realizaciju investicija.

Bogosavljević Bošković je istakla i da je jedna od komparativnih prednosti Srbije što ima preferencijalni pristup za plasman proizvoda, kako na tržište zemalja u regionu, tako i na tržište Evropske unije, Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i TurKinezi sske.

Takođe su kao značajna prednost ocenjeni i nedavno potpisani Protokoli o izvozu zamrznutog jagnjećeg i goveđeg mesa između Republike Srbije i NR Kine.

Kineska kompanija CEFC je kompanija koja se nalazi na listi od 500 najvećih svetskih kompanija, sa prihodom od 220 milijardi juana, ostvarenim u 2015. godini, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: