Automatika menja strelce - štit za 5.000ha

U Srbiji će do početka protivgradne sezone biti postavljeno 20 automatskih protivgradnih stanica koje će u početku štititi voćarske krajeve, kaže Velimir Ilić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

15:24

Automatika menja strelce - štit za 5.000ha
Foto: Ðenerali Srbija

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić je u selu Vinča kod Topole predao na upotrebu prvu automatsku protivgradnu stanicu u Srbiji koja će štititi taj deo Šumadije i najavio da će u najskorije vreme protivgradni strelci biti zamenjeni automatikom.

"U selima je sve manje stanovništva i nema ko da deluje na protivgradnim stanicama jer su svi stariji od 50 godina i Srbija mora da se okrene automatskoj protivgradnoj zaštiti", rekao je Ilić.

Prezentacija prve automatske protivgradne stanice urađena je u saradnji sa Radarskim centrom Bukulja, odakle će posredstvom telekomunikacija stizati komande za ispaljivanje raketa.

Prva automatizovana stanica u Srbiji štitiće oko 5.000 ha na kojima se nalaze uglavnom voćnjaci.

Ovakav vid upravljanja protivgradnom stanicom obezbeđuje pravovremeno i mnogo preciznije dejstvo u odnosu na ono koje je trenutno zastupljeno u Srbiji – angažovanje protivgradnih strelaca koji na licu mesta nišane i ispaljuju protivgradne rakete.

Stanica je postavljena zahvaljujući donaciji kompanije Đenerali Osiguranje Srbija vrednoj 2,4 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: