"I moji su svi radili u pekari ili mlinu"

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je otvarajući Sajam mlinarstva i pekarstva da i sam potiče iz pekarske porodice.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2016.

08:41

Foto: Tanjug

Nedimović je na ceremoniji otvaranja te manifestacije rekao da i sam dolazi iz porodice u kojoj su svi radili ili u pekari ili u mlinu, da je to neka simbolika koja pokazuje da smo, kako je rekao, svi mi na neki način povezani sa mlinarstvom i pekarstvom, jer se ono nalazi svuda oko nas.

"Ako se igde pravi dodatna vrednost u poljoprivredi i ako se igde pravi vrednost za ovu državu to je u sektoru mlinarstva i pekarstva i to je ono na šta treba da budemo ponosni i šta treba da razvijamo. U predhodnih 50 i više dana samo pričam o stvaranju dodatne vrednosti i prerađivačkim kapacitetima i to je ono što ovu državu treba da nosi u poljoprivredi", rekao je Nedimović.

On je naglasio da ne treba samo da prodajemo primarne poljoprivredne proizvode, već da treba stalno da ih obogaćujemo i da stalno pravimo dodatnu vrednost, ali da se pri tome mora voditi računa o kvalitetu.

"Što se tiče žita danas imamo situaciju da je svega 20 odsto semena uključeno u sistem koji ima visokoproteinsku vrednost, sve ostalo je na nekoj drugoj strani. Mi kao država moramo da povedemo računa da taj procenat stalno povećavamo kako bismo imali veći kvalitet i kako bismo bili što konkurentniji na tržištu", istakao je Nedimović.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Milorad Radojević je istakao da je Novi Sad predodređen da bude domaćin takve sajamske priredbe iz više razloga, pre svega jer je centar žitnice kao što je Vojvodina i što se u njemu nalazi jedna tako cenjena sajamska institucija kao što je Novosadski sajam.

"Grad Novi Sad će uvek maksimalno podržavati ovakve manifestacije, a nadam se da će sajam pekarstva i mlinarstva postati tradicionalna priredba u Novom sadu", rekao je Radojević.

Direktor Zavoda MLINPEK Milan Skendžić, koji je i organizator pomenutog skupa mlinara i pekara, rekao je da se 21. put održavaju mlinarsko-pekarski dani, ali da je prvi put da se ta manifestacija održava kao sajamska priredba, odnosno da se radi o prvom Sajmu mlinarstva i pekarstva na Balkanu.
Foto: Tanjug
Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je rekao da je novo rukovodstvo te sajamske kuće uvidelo da kapaciteti Novosadskog sajma nisu dovoljno iskorišćeni, a da sa druge strane postoji veliki broj udruženja svoje akcije organizuju u neadekvatnim prostorima, što je dalo priliku za međusobnu saradnju.

"Mi smo im ponudili da svoju manifestaciju mlinarsko pekarske dane organizuju u našem prostoru i to je rezultovalo ovom lepom sajamskom priredbom, koja će nadam se u budućnosti postati tradicionalna sa sve većim i većim brojem učesnika", rekao je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: