"Verujem, grčki spas iduće nedelje"

Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je uverenje da će početkom maja Atina postići dogovor sa kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

12:31

Default images
Foto: Tanjug

"Naš cilj je da, ako bude moguće, u ovoj nedelji postignemo prvi sporazum ili najkasnije iduće nedelje. Verujem da smo blizu (sporazuma)", rekao je Cipras.

Grčki premijer je odbacio mogućnost održavanja prevremenih izbora, ako pregovori o paketu pomoći s međunarodnim kreditorima ne uspeju, ali nije odbacio mogućnost održavanja referenduma u slučaju da grčki kreditori ponude Atini sporazum koji je u suprotnosti sa Ciprasovim izbornim programom.

"Ako se nađem u poziciji da dogovor prevazilazi okvire mog mandata, nemam drugu opciju, sem da birači donesu odluku", poručio je Cipras, ocenivši da, ipak, neće biti potrebe za referendumom, jer će dogovora biti.

On je, takođe, naveo da je njegova vlada spremna da razmotri brojne privatizacije, kao i da nastoji da sklopi ugovore o partnerstvu za ključne projekte, uključujući upravljanje lukom Pirej, za koju je Kina jako zainteresovana. "To će biti naše koncesije, ako bude sporazuma", izjavio je Cipras.

Cipras je juče napravio izmene u timu koji u ime Atine pregovara sa međunarodnim kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, budući da na tom planu nije ostvaren značajniji napredak u poslednja dva meseca, javila je francuska agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: