Otkud sad porez za odvodnjavanje?

Mnoge građane Vojvodine neprijatno je iznenadilo pristizanje rešenja o naplati naknada za odvodnjavanje za prethodne dve godine.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

16:51

Default images

U republičkoj Poreskoj upravi pozivaju se na Zakon o vodama iz 2011. koji dve godine nije primenjivan, niti je odvodnjavanje naplaćivano, da bi se ublažile posledice suše iz 2011.

Novosađanka Slavica Putnik jedna je od mnogih građana Vojvodine kojima je iz Poreske uprave stiglo rešenje da moraju da plate naknadu za odvodnjavanje. Nije joj jasno šta zapravo plaća.

"Tu kaže da je odvodnjavanje. Ovo nije ni poljoprivredno, ni šumsko zemljište, nije ni neka napuštena parcela, to je potpuno sređen prostor, gde postoji kanalizacija u gradu. Ali ono što je još veći apsurd što su ljudi dobijali za proteklu godinu i za 2013, što je protivzakonito", priča Slavica Putnik.

Od 2011. do 2013. računi nisu stizali da bi se ublažile posledice od suše, iz 2011. objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Sada su, međutim, stigli i na adrese preminulih osoba i time uneli dodatnu zabunu i neprijatnost. Račune za poljoprivredno zemljište dobili su i oni, koji takvo zemljište ni nemaju.

"Sad sam evo dobila za zemljište, a nemam uopšte poljoprivredno zemljište", kaže Živka Nešin iz Novogi Sada

Slilno je i kod Gordane Jović iz, Kaća.

"Nema odvodnjavanja, nema nikakvih kanala, nema nikakvog čišćenja, ne znam šta sad traže da platim".

Iz odgovora Poreske ostaje nejasno zašto odvodnjavanje s građevinskog zemljišta plaćaju i oni koji stanuju u zoni, u kojoj je odvođenje vode već uređeno sistemom atmosferske kanalizacije.

"Po osnovu Uredbe Vlade o visini naknade za vode za 2013. godinu, stope za naknadu za odvodnjavanje su različite i podeljene prema nameni zemljišta. Uvedene su kategorije poljoprivredno, šumsko i građevinsko zemljište. Naknada za odvodnjavanje utvrđuje se prema katastarskom prihodu po različitim stopama za pojedine opštine", navode iz Poreske uprave.

Novac od ovog nameta sliva se u poreski fond za vode, odakle se deo prebacuje vodoprivrednom preduzeću, koje ga koristi za održavanje kanala.

U Vojvodini ima 22.000 kilometara kanala, što je, otprilike, polovina ekvatora. Za njihovo održavanje potrebno je dve milijarde dinara, a od poreza za odvodnjavanje dobiće oko stotinu miliona.

"Ako uzmemo da su ova sredstva neophodna i za održavanje i za funkcionisanje. S obzirom na veliko funkcionisanje, za održavanje je ostajalo manje para. Nadamo se da će ova sredstva moći biti uložena u održavanje i dovođenje kanalske mreže u funkcionalno stanje, a naroičito u remonte crpnih stanica, koje su naši vitalni objekti", kaže Aleksandar Nikolić iz VDP "Vode Vojvodine".

Građani su dužni da naknadu za odvodnjavanje plate u roku od 15 dana. U suprotnom, sledi prinudna naplata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: