EU zbog migranata duplira pomoć

Evropska unija udvostručila je, na 50 miliona evra godišnje, pomoć Italiji, Grčkoj i Malti, koje se bore s masovnim prilivom migranata sa Sredozemlja.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

12:30

Default images
Foto: Tanjug

Portparolka Komisije Nataša Berto, rekla je da je "ceo vanredni fond dupliran", kako je odlučeno na jučerašnjem sastanku u Briselu.

Ovaj novac može biti upotrebljen za prihvatne centre za migrante, medicinsku pomoć ili dodatno osoblje, preneo je AP.

Lideri EU dogovorili su se, takođe, da pošalju još brodova u patrole Mediteranom u okviru operacije "Triton", ali oni neće imati mandat da aktivno traže i spasavaju migtante sa Bliskog Istoka, saopšteno je u Briselu.

Brodovi koji već patroliraju su deo operacije "Triton" kojom rukovodi Fronteks, evropska služba za kontrolu granica.

Šefovi država i vlada EU su se sinoć na vanrednom samitu u Briselu dogovoril da dvostruko pojačaju broj brodova i utrostruče budžet "Tritona", ali nisu dozvolili aktivno traganje za postradalim migrantima, koji na pretrpanim plovilima pokušavaju da se domognu Evrope.

Više od 1.600 ljudi, koji beže iz ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka, od početka godine udavilo se u vodama Mediterana, ali evropski političari smatraju da bi aktivno traganje i spasavanje samo ohrabrilo ilegalne migracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: