Šta će sve promeniti BG na vodi?

Realizacija projekta "Beograd na vodi" biće najvažniji podsticaj rastu privrede i smanjenju nezaposlenosti, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

16:05

Default images
Foto: B92, arhiva

Tim projektom se bitno menja saobraćajni sistem grada pa je zato važna dobra saradnja stručnjaka i svih koji u tome učestvuju, kako bi se došlo do najboljih rešenja, rečeno je u PKS.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović očekuje da će taj projekat postati pokretač ekonomskog i privrednog razvoja i da će u njegovoj realizaciji biti uključen veliki broj srpskih kompanija, arhitekata, urbanista, inženjera, a zaposliće se, kaže, mašinska, elektro inustrija i veliki broj domaće radne snage.

On je podsetio da se realizacijom projekta "Beograd na vodi" bitno menja saobraćajni sistem Beograda.

Od ukupne površine 180 ha planom je predviđeno da 28 odsto tog prostora bude namenjeno za saobraćaj, stambene površine učestvu sa oko 32 hektara, komercijalne sa 14 hektara, a površine javnih namena - predškolske ustanove, dok će škole i parkovi zauzeće oko 75 ha. Podsetio je i da je projektom predviđena izgradnja više od 6.000 stambenih jedinica u koje će se useliti oko 18.000 građana, a u komercijalnoj zoni radiće oko 13.000 radnika.

"Realizacija projekta 'Beograd na vodi' sa stanovišta saobraćaja povlači sa realizaciju čitavog niza kapitalnih saobraćajnih infrastruktuirnih objekata, izmeštanje postojeće glavne železničke stanice, izgradnju nove glavne autobuske stanice, izmeštajnje teretnog, kamionskog i železničkog saobraćaja", kazao je Rafailović.

On je rekao da je važno usaglašavanje funkcionisanja svih vidova saobraćaja uz maksimalnu kordinaciju i razvoj ekoloških vidova saobraćaja pre svega šinskog biciklističkog, poboljšanje saobraćaja i funkcionisanja javnog prevoza i bezbednosti svih učesnika u saobraćaja.

"Realizacija projekta biće najvažniji podsticaj rastu privrede, smanjenje broja nezaposlenih i omogćiće da Beograd postane moderna svetska i evropska metropola", rekao je on ističući da je reč o najvećem investicionom projektu u ovom delu Evrope.

Sekretar Udruženja saobraćaja i telekomunikacija Privredne komore Beograda Dragan Stefanović ukazao je da će realizacijom projekta neminovno doći do određenih promena sa aspekta železničkog, autobuskog saobraćaja i organizacije javnog gradskog prevoza.

"Postoje mnogi elementi koje na ovakvim skupovima želimo da sagledamo jer će doći do promena uslova na terenu", rekao je on ističući da će stručnjaci taj projekat pokušati da sagledaju sa aspekta saobraćaja, da ukažu na probleme, predlože rešenja.

Dragan Mihajlović iz Urbanističkog zavoda rekao je da je urađena analiza šireg prostora i da su na osnovu nje date preporuke i predlozi saobraćajnog rešenja.

Ukazano je, kaže, na nedostatak kapaciteta postojećih mostova u gradu, odnosno potrebu da se dodaju sve saobraćajne trake, biciklističke staze i sačuva postojeha konstrukcija za budući šinski sistem za metro.

Direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Željko Milković rekao je da će predstavnici tog preduzeća nastaviti da prate sve ono što će se realizovati projektom i da će nastojati da se prilagode situaciji.

Ono što je važno za ovaj projekat je koncepcija prevoza, odnosno da prevoz mora u elektro-podsistemu da koristi tramvaj i elektro-autobus, dodao je Milković i dodao da uvođenje ektro-autobusa u gradu očekuje krajem ove i počekom iduće godine i to na dvema gradskim linijama - 84 i 15.

"Pokušaćemo da sve svoje aktivnosti realizujemo u saradnji sa stručnjacima i preduzećima, da pratimo zahteve kako bi se omogućio bolji prevoz putnika u Beogradu", rekao je Milković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: