Vozovi preko Morave 120 na sat

Novi železnički most preko Velike Morave, koji se gradi u okviru modernizacije pruge Gilje-Ćuprija na međunarodnom Koridoru 10, biće završen do 1. maja.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

14:37

Default images
Foto: Tanjug

Konzorcijum domaćih firmi, koji čine Goša Fom iz Smederevske Palanke i Mostogradnja iz Beograda, završiće sve radove do maja, a Železnice Srbije će, kao investitor radova, nakon toga predati most italijanskoj firmi "JV Italiana construzioni-CAF".

Itilijanska firma ima rok od tri meseca da preko mosta postavi novu dvokolosečnu prugu, rekao je generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić.

"Na taj način, posle kašnjenja i poteškoća u 2013. i 2014. godini, početkom avgusta će biti završena kompletna rekonstrukcija i modernizacija pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, između Beograda i Niša, na međunarodnom železničkom Koridoru 10", dodao je on.

Vozovi će novom deonicom, kao i preko novog mosta, moći da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat, najavio je direktor srpskih železnica.
Foto: Tanjug
Izgradnja mosta prethodno je bila poverena austrijskoj "Alpini", a posle njenog bankrota sredinom 2013. godine posao je poveren domaćoj privredi, uz saglasnost Evropske investicione banke iz čijeg se kredita finansira ovaj projekat.

Novi čelični most je dvokolosečan, dug 322,5 metara i težak 2.400 tona, a pravi se u okviru projekta izgradnje nove dvokolosečne elektrificirane pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, duge 10,2 kilometra.

Izvođač radova na izgradnji ove pruge je italijanska firma "JV Italiana Construzioni - CAF", dok je rekonstrukcija i modernizacija elektrotehničkih postrojenja poverena "Simensu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: