Novi potez Kine u borbi za rast

Centralna banka Kine je, drugi put u poslednja dva meseca, snizila stopu obavezne rezerve za banke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

13:57

Default images
Foto: Freeimages

To će osloboditi dodatna likvidna sredstva druge najveće svetske privrede za podsticanje kreditiranja i hvatanje u koštac sa usporenim privrednim rastom, piše britanski list Gardijan.

Narodna banka Kine je stopu obavezne rezerve za sve banke snizila za 100 baznih poena na 18,5 odsto, navodi se u saopštenju banke, objavljenom na njenoj internet stranici.

"Iako je privredni rast u prvom kvartalu dostigao zvanični cilj od oko sedam odsto za čitavu 2015. godinu, usporavanje u nekim drugim oblastima, kao što su industrijska proizvodnja i maloprodaja, izaziva zabrinutost", navodi se u izveštaju centralne banke.

Najnovije smanjenje stope obavezne rezerve je dokaz da centralna banka pojačava napore u borbi protiv oštrog usporavanja privrednog rasta, ocenjuje britanski dnevnik, dok analitičari smatraju da ova mera može doneti oslobađanje likvidnosti u vrednosti od oko bilion juana.

Procene su da će privredni rast Kine, koja je pogođena krizom u sektoru nekretnina, prekomernom proizvodnjom i visokim lokalnim dugovima, usporiti na 7 odsto u ovoj godini sa 7,4 odsto iz 2014. godine, uprkos očekivanim dodatnim podsticajima kineske vlade, navodi Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: