Svaki drugi Rus od usta odvaja

Oštar rast cena naterao je skoro polovinu Rusa (44 odsto) da u prva tri meseca ove godne smanji obim kupovine hrane i robe široke potrošnje u proseku 24 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

12:47

Default images
Foto: Thinkstock

Kako je pokazalo istraživanje međunarodne analitičke kompanije "Nilsen" sprovedeno u prvom tromesečju 2015. godine, rast cena uočili su gotovo svi ispitanici, njih 99 odsto. Pri tome je 77 odsto anketiranih navelo da su cene u prvom kvartalu ove godine porasle za trećinu u odnosu na decembar prošle godine.

Ispitanici su se žalili najviše na značajan rast cene sira, voća i povrća, mesa, živine i mesnih prozvoda, preneo je Tas.

Zbog rasta cena građani Rusije najčešće odustaju od kupovine čipseva i drugih grickalica (48 ispitanika), čokolada, voćnih sokova, voća i povrća, mesnih prozvoda (45 odsto), mlečnih proizvoda (37 odsto), skupog alkohola (28 odsto).

Od neprehrambenih prozvoda, manje se kupuju proizvodi za čišćenje kuće i sredstva za pranje odeće.

Kupci postaju sve štedljiviji, sve brižljivije traže načine da uštede i sve pažljivije gledaju cene. Dok su 2009. godine Rusi već u drugom kvartalu počeli da se oporavljaju od krize, u sadašnjoj situaciji uočava se pogoršanje svih pokazatelja već šest meseci, od avgusta 2014.

Studija pokazuje da se prebacivanje potrošača na jeftinije brendove javlja "u veoma uzdržanoj formi". Mnogi i dalje kupuju poznate brendove, a među proizvodima koje je najveći broj ispitanika zamenio jeftinijim, vode sirevi, bombone, smrznuti proizvodi i voćni sokovi.

Kada je reč o formatima prodavnica, korist imaju samo prodavnice sa niskim cenama - diskonti, navodi se u studiji. To je jedini format trgovinskih lanaca koji beleži porast kupaca.

Trenutno zabrinutost zbog nestabilnosti deviznih kurseva jenjava, navodi Nilsen. Tako je u martu redovno pratilo situaciju na deviznom tržištu 36 odsto ispitanika, u odnosu na 49 odsto u decembru 2014.godine.

Što se tiče posledica pada kursa rublje, anketirani najčešće navode pad životnog standarda (44 odsto). Pri tome je 40 odsto ispitanih građana uvereno da posledice negativnog delovanja neće moći da se poprave u skorije vreme.

Rusi su sve manje zabrinuti i zbog prehrambenog embarga, pokazalo je istraživanje. U martu je zabrinutost zbog embarga izrazilo 23 odsto, dok je u decembru to bilo 33 odsto građana.

Istraživanje je obavljeno u više od 20 najvećih ruskih gradova, a učestvovalo je 1.080 ljudi izabranih na osnovu starosta i pola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: