Grčka skicirala mere za budžet

Grčko Ministarstvo finansija skiciralo je mere koje bi trebalo da u državni budžet donesu očajnički potrebna sredstva u vrednosti od 3,5 do 4 milijarde evra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.04.2015.

11:06

Default images
Foto: Thinkstock.com

Među merama su obaveza prijavljivanja prihoda deponovanih u inostranim bankama, sprečavanje raznih oblika ilegalnog trgovanja, ukidanje dela poreskih olakšica, podizanje takozvanog "poreza na luksuzan život" i prinudna naplata poreza preko banaka, prenosi grčki list Katimerini.

Zvanična Atina očekuje da će kroz program naplate poreskih dugovanja ove godine pribaviti oko 500 miliona evra, a na duži rok ukupno devet milijardi evra. Procesuiranje 64.000 poreskih slučajeva i smanjenje kazni za one koji otplate poreske dugove trebalo bi da donese oko 200 miliona evra u 2015.

Poreski obveznici koji prošle godine nisu prijavili prihode ili su njihove prijave nepotpune dobiće priliku da podnesu nove prijave bez rizika da će biti kažnjeni.

Borba protiv utaje poreza na dodatu vrednost trebalo bi da u državne kofere donese oko milijardu evra godišnje. Grčka namerava da lansira specijalizovani softver za analizu koji će elektronski motriti sve transakcije koje se smatraju sumnjivim, što bi, prema procenama, trebalo da donese oko 420 miliona evra u 2015.

Zaustavljanje ilegalne trgovine gorivom, cigaretama i alkoholom će ove godine u budžet doneti 250 do 400 miliona evra. Podizanje poreza na luksuzan život doneće oko 20 miliona evra, a kontrola depozita građana u inostranstvu 725 do 875 miliona evra, veruje ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: